09:54 / 03.07.2019.

Autor: I.H./A.M./M.Š./HRT

Kuščević: Premijer nije tražio moju ostavku

-

-

Foto: - / -

Ministar uprave Lovro Kuščević dao je izjavu medijima nakon sastanka užeg kabineta Vlade.
Ministar uprave Lovro Kuščević dao je izjavu medijima nakon užeg kabineta Vlade.

- Imali smo redovni sastanak, sjednicu užeg kabineta. Naravno da smo se dotaknuli zahtjeva oporbe za mojom smjenom. I dalje stoji činjenica da je sva moja imovina transparentno unesena, nema apsolutno nikakvog prekršaja, rekao je u izjavi novinarima ministar uprave Lovro Kuščević.

Dodaje "da ćemo vidjeti" kako će izgledati zahtjev SDP-a za njegovu smjenu.

- Mislim da će to biti niz prepiski, lažnih optužbi koje smo mogli vidjeti u medijima.

Što se tiče zahtjeva HNS-a, koalicijskog partnera, da podnese ostavku, kaže sljedeće...

- Mislim da stranke koje imaju dva i pol posto nisu te koje će kreirati sastav hrvatske Vlade, rekao je Kuščević i odšetao.

Kuščević kaže da Plenković nije tražio njegovu ostavku

-
Premijer Plenković nije tražio moju ostavku niti se o njoj razgovaralo, rekao je Kuščević za Hinu govoreći o današnjem sastanku u Banskim dvorima i zahtjevima koalicijskog partnera HNS-a, kao i oporbe predvođene SDP-om, za njegovom ostavkom. Ustvrdio je kako je bila riječ o redovitoj sjednici Vladina užeg kabineta na kojoj se govorilo o saborskoj interpelaciji SDP-a.

Od Štromara očekuje očitovanje o zakonitosti prostornog plana Nerežišća 

Kuščević je naglasio kako je Plenkoviću detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju rekavši kako ima "potpuni elaborat o svojoj imovini i primanjima" te u svakom trenutku može dokazati podrijetlo svoje imovine.

Upitan o zahtjevu HNS-a za njegovom ostavkom, odgovorio je da su HNS i ostali koalicijski partneri u svakom trenutku mogli i mogu zatražiti objašnjenja, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, od kojeg očekuje očitovanje o zakonitosti izmjena prostornog plana Općine Nerežišća iz 2011. 

- On kao resorni ministar bi trebao jako dobro znati da je sve učinjeno transparentno i sukladno zakonima, što potvrđuje niz suglasnosti raznih resora i konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od srpnja 2011. U najmanju ruku radi se o politički nekorektnom ponašanju, političke stavove bi  trebalo donositi na temelju činjenica, a ne medijskih napisa, kaže Kuščević.

Poručio je  kako će iz sadašnje situacije "izaći jači jer je istina na njegovoj strani". 

Štromar: Razgovarat ćemo idući tjedan

Ispred Banskih dvora izjavu je dao i HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Podsjetimo, njegova stranka je tražila ultimativni odlazak ministra Lovre Kuščevića.

- Razgovarao sam s premijerom, na temelju zaključka koji smo donijeli na Predsjedništvu stranke, idući tjedan ćemo imati sastanak i o svemu tome ćemo razgovarati, rekao je Štromar.

Na upit novinara ostaju li pri svojem stajalištu da traže odlazak Kuščevića, odgovara:

- Mi smo svoj zaključak donijeli, mi smo ga iskomunicirali te ćemo sve iz zaključka prenijeti premijeru na sastanku.

Na pitanje kako je premijer reagirao na ultimatum HNS-a, ponavlja "da će se naći idući tjedan".

Marić i Kujundžić o Kuščeviću

A uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministri financija Zdravko Marić i zdravstva Milan Kujundžić komentirali su moguću smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića.

- Ne znam zapravo. Ja do sada nisam nazočio niti jednom sastanku gdje se razgovaralo o tome, kazao je Kujundžić.

Na pitanje što bi on učinio da je na Kuščevićevu mjestu, rekao je da "prema onome što je on rekao, on nema krimena, to je Lovrina prezentacija, mediji donose druge natpise, treba razgovarati i vidjeti što je istina".

Ministar Marić je rekao da ne želi ništa komentirati.

Kosor: Plenković odugovlači

O Kuščeviću su u Studiju 4 govorile i bivša premijerka Jadranka Kosor i Smiljana Leinert Novosel, komunikologinja.

- Gospodin Kuščević je osobni izbor premijera Plenkovića i zato očito premijer odugovlači s bilo kakvom odlukom, smatra Kosor.

Nadodaje kako će se vjerojatno ići prema tome da ministar Kuščević sam da ostavku kako bi se izbjegla saborska rasprava koja bi mogla otvoriti brojna pitanja.

Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu također se osvrnula na stajalište premijera Plenkovića glede afera koje se vežu uz ministra Kuščevića.

- On zapravo želi poslati poruku kako vlada situacijom i kako želi sve analizirati s užim krugom suradnika, a tek onda iznijeti odluku javnosti, smatra.

Dodaje da aktualne afere u zemlji utječu na imidž u Bruxellesu, osobito kada su u središtu zanimanja preraspodjele europskih funkcija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!