10:23 / 30.05.2018.

Autor: I.M./Hina

Kuščević: Škakljivo je na referendumu odlučivati o manjinskim pravima

-

-

Foto: - / -

Što se tiče ustavnosti referendusmkih pitanja Kuščević je rekao da će se čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.
Nakon što je inicijativa "Narod odlučuje" objavila da je sakupila dovoljno potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je da će se utvrditi je li skupljeno dovoljno potpisa, ali da je škakljivo na referendumu odlučivati o manjinskim pravima.

Što se tiče ustavnosti referendusmkih pitanja Kuščević je rekao da će se čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da predstoji održavanje referenduma o izmjeni izbornog sustava ako je Građanska incijativa "Narod odlučuje", kako tvrdi, prikupila dovoljan broj vjerodostojnih potpisa za raspisivanje referenduma. Pojasnio je proceduru provjere vjerodostojnosti i broja potpisa. Na pitanje hoće li tražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti drugog referendumskog pitanja inicijative Narod odlučuje vezano uz manjine Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali.

Građanska incijativa "Narod odlučuje" objavila je sinoć na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. "Narod je odlučio: Imamo referendum", stoji na Facebook stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Skupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava počelo je 13. svibnja, a završeno je u nedjelju. Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!