13:46 / 01.10.2019.

Autor: D.M./HRT

Kuščević: U dogledno vrijeme ni u jednom odboru

-

-

Foto: - / -

Sabor je glasovao o dosad raspravljenim točkama i imenovanjima. Međutim, glasovanja o imenovanju Lovre Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo nije bilo.
Hrvatski sabor danas je glasovao o dosad raspravljenim točkama i imenovanjima. Međutim, glasovanja o imenovanju Lovre Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo nije bilo.

- Lovro Kuščević ocjenjuje da u ovom trenutku vjerojatno ne bi bio član Odbora za zakonodavstvo. Kroz razgovor s njim ćemo vidjeti gdje bi mogao biti član drugih radnih tijela u Saboru. Kuščević je u dva navrata sa mnom razgovarao, htjeli bismo smo na neki način da se zaustavi napad na njega, rekao je Branko Bačić. Dodao je kako je Kuščević bio planiran u tom odboru obzirom na svoje reference kao pravnika.- Nije bilo nikakvih pritisaka bilo od koga, nego ne želim da se rad Odbora i teme koje su na Odboru padnu u drugi plan radi nekakvih podmetanja koja se događaju svakodnevno, izjavio je Lovro Kuščević. Na pitanje je li sam odustao ili je bio prisiljen povući se, kazao je da nije prihvatio članstvo ni u jednom odboru pa ni u Odboru za zakonodavstvo jer ne želi da rad odbora bude opterećen nekim drugim stvarima, a ne radom i temama koje su na sjednicima. Zaključio je da ne vjeruje da će u dogledno vrijeme prihvatiti članstvo ni u jednom odboru.

Predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader (HDZ) potvrdio je da Sabor neće glasovati o ranijem prijedlogu Odbora da se za člana Odbora za zakonodavstvo izabere Lovro Kuščević (HDZ) koji je nedavno ostao bez zastupničkog imuniteta radi istrage o malverzacijama sa zemljištem. Odbor za izbor i imenovanja je Kuščeviću i Mariji Mačković (HDZ) priznao pravo na naknadu za odvojeni život koja iznosi tisuću kuna mjesečno.

Oporba: Kuščević odustao zbog pritiska javnosti  i moguće štete za HDZ

- Mislim da je HDZ podcijenio reakcije javnosti. Očekivali su da će to proći kao svako drugo imenovanje u odbor i da se to smatra tehničkim pitanjem, međutim to je očito političko pitanje i HDZ je ocijenio da bi mu inzistiranje na tom prijedlogu, a posebno prijetnje opoziciji o smjeni svih njihovih članova odbora, nanijelo veliku političku štetu. Zbog toga su povukli ručnu", smatra predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Kaže da u ovom trenutku nema dovoljno informacija jesu li koalicijski partneri HDZ-a bili presudni za donošenje takve odluke, no vjeruje da je i kod partnera nastupilo određeno olakšanje.

Predsjednik Bandićeva kluba zastupnika Kažimir Varda pretpostavlja da se Kuščević sam povukao. Radi se, ocijenio je, o pritisku javnosti i saborskih zastupnika, bez obzira na presumpciju nevinosti koja je u politici diskutabilna, jer to mora biti osobna odluka čovjeka na kojeg se to odnosi. "Ja bih se sam povukao u tom slučaju", poručuje Varda. U njegovu bi klubu zastupnika, dodaje, svi glasovali po savjesti, dok bi on osobno glasovao za imenovanje Kuščevića jer je to rutinski postupak i svaka stranka ima pravo na određeni broj ljudi po odborima.

I HNS-ovac Milorad Batinić ističe da njegova stranka nije radila pritisak protiv izbora Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo. Autonomna je stvar svakog kluba kojeg će predstavnika kandidirati u radno tijelo, pojasnio je."Što se nas tiče, mi ne bismo u taj odbor kandidirali osobu koja je u određenim procesima. Međutim, poštujemo odluke klubova, neovisno je li riječ o vladajućima ili oporbenima", kaže Batinić.Sabor prošlog petka nije glasovao, a oporba je tu odgodu, kao i prošlotjedno neizglasavanje imenovanja u saborske odbore među kojim i imenovanje bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića za člana Odbora za zakonodavstvo, ocijenila kao raspad vladajuće većine, prizivajući raspisivanje izbora.

Sabor promijenio sastav dijela odbora

Za predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sabor je danas izabrao Mihaela Zmajlovića (SDP), kojeg je razriješio dužnosti predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova. Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) izabrana je za predsjednicu Odbora za obrazovanje znanost i kulturu, dužnost koju je obnašala Vesna Bedeković koja je u ljetošnjoj rekonstrukciji Vlade postala ministrica za demografiju.

U saborske se klupe vratio bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ), imenovan je voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini Vijeća Europe. Sabor je Kažimira Vardu (Stranka rada i solidarnosti) na njegov zahtjev razriješio dužnosti potpredsjednika Odbora za predstavke i pritužbe, a na to je mjesto izabrao zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa, koji je nedavno napustio Klub Milana Bandića čiji je Varda član, odnosno predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!