18:32 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Kuščević za HRT: Veliki planovi za reformu javne uprave

-

-

Foto: - / -

Postoje dva načina prijave. Jedan je da i dalje sve možete dobiti na jednom mjestu - u matičnom uredu. Drugi je mnogo brži i jednostavniji - tek nekoliko klikova mišem iz udobnosti doma.
Za prijavu novorođenog djeteta od danas više ne morate čekati u redovima i ići na nekoliko mjesta. Usluga E-novorođenče još je jedna u sustavu E-građani, kojom cijelu proceduru možete odraditi putem interneta.

Kristijan Glavaš
 je prije tri tjedna drugi put postao otac. No, za razliku od prijave prvog djeteta prije 15 mjeseci, danas za prijavu drugog nije morao čekati satima i obilaziti nekoliko mjesta.

U principu sam sjeo za laptop, žena i ja jedno kraj drugoga i u 15 minuta smo prijavili drugo dijete. Kroz koji sat smo dobili prve obavijesti od matičnog ureda, od  MUP-a, objasnio je postupak. 

Uštedjeli su vrijeme i novac. Za nula kuna, jer nisu morali kupovati biljege za domovnicu, rodni list, izvadak iz matice rođenih, dobili su e-dokumente.

Dakle, postoje dva načina prijave. Jedan je da i dalje sve možete dobiti na jednom mjestu - u matičnom uredu. Drugi je mnogo jednostavniji i brži - tek nekoliko klikova mišem iz udobnosti doma.

Ovom prijavom omogućava se upis djeteta u maticu rođenih, evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta, reguliranje zdravstvenog osiguranja i podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć HZZO-a.

Osnova svega ovoga je bio projekt e-osobne iskaznice, koja je uvjet i za ovu uslugu, dakle oba roditelja. E-osobnu aktivirate putem prijave na internetskoj stranici uz pomoć čitača, koji je dostupan u svakoj informatičkoj trgovini. Danas se sustavom e-građani koristi više od pola milijuna hrvatskih građana. 

Računa se da će građani uslugom e-novorođenče uštedjeti na godišnjoj razini preko 130.000 sati čekanja na šalterima.

E-usluge su živi proces koji se nikad neće zaustaviti. Što više naše društvo napreduje to je želja Vlade i ministarstva uprave da što više funkcionalnosti imamo u sustavu e-građani. Imamo trenutačno oko 45 funkcionalnosti, sustav koristi više od pola milijuna građana, no mi želimo da se taj broj znatno poveća .Nakon niza e-usluga možemo najaviti e-poslovanje, e-pristojba, e-pečat, centar djelovnih usluga, jedan pravi posao za naše sugrađane koji žive u ruralnim sredinama i koji su možda starije životne dobi ima, puno noviteta, rekao je minista uprave Lovro Kuščević u središnjem Dnevniku HRT-a.

Radimo na novom projektu koji će omogućiti sve usluge e-građani u uredima pošte i Fine, dakle preko tisuću mjesta, za stanovništvo u ruralnim područjima koje nije informatički pismeno ili nema tehničke prilike da pristupi internetu. Uslugu nastojimo približiti građanima. Nadam se da će za 15-20 godina poslovanje države biti kompletno digitalizirano, rekao je ministar.


O reformi javne uprave


Što se tiče reforme javne uprave imamo u planu velike projekte ove godine. Očekujemo da ćemo ugovoriti tijekom veljače ugovore od preko 500 milijuna kuna od kojih se 85% sufinancira iz sredstava EU-a. Npr. sustav kompetencije u javnoj upravi - projekt vrijedan 40 milijuna kuna. Želimo popisati sve poslovne procese koje donose jedinice lokalne samouprave županije, općine, gradovi, uredi državne uprave, tijela državne uprave kako bismo vidjeli gdje ima preklapanja u tome. Potom ćemo napraviti analizu poslovne i kadrovske ekipiranosti svih ureda. Pojednostavit ćemo i standardizirati te procese. To će dovesti do manje cijene koštanja tih procesa, do veće transparentnosti , a sasvim sigurno i do manje korupcije, najavio je Kuščević.

O zakonu o plaćama - neki šefovi agencija imaju plaće veće od premijera

To je nered koji smo zatekli. Zakon o agencijama je spreman. Vrlo skoro će u vladinu proceduru pa u Sabor. Regulirati ćemo rad svih agencija, bile one izvršne ili regulatorne agencije. Popisat će se radna mjesta, točno će se znati kako se bira ravnatelj, direktor, znat će se koeficijenti. Danas je zaista veliki nered, zato i radimo na ovom zakonu koji će vrlo brzo ugledati svjetlo dana, rekao je ministar uprave gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!