18:57 / 17.10.2018.

Autor: HRT

Kuščević: Zbog krivotvorenja potpisa na potezu policija i DORH

-

-

Foto: - / -

U građanskoj inicijativi Istina o Istanbulskoj smatraju da je ovdje riječ o namještaljci. Sigurni su da imaju dovoljan broj te traže uvid u potpise.
Nijedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

Potvrdio je to na sjednici Vlade ministar uprave Lovro Kuščević. Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade, izvijestio je kako je građanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je 9,9 posto nevažećih potpisa, a "Istina o Istanbulskoj" je predala 11,5 posto nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma. 

Ministar je rekao kako osobno smatra da postoje elementi kaznene odgovornosti kod obje inicijative zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka, te da su sada na potezu policija i DORH.

Za svako od tri referendumska pitanja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, preminulih i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, rekao je Kuščević predstavljajući Izvješće o provjeri broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa te zakonitosti postupka njihova prikupljanja. Kuščević je rekao da je sada potez na policiji i DORH-u da to istraže. 

"Znatan broj potpisnih lista ispunjen je istim rukopisom, čak i potpisan istim rukopisom", rekao je ministar te dodao da su i one prihvaćene ako su imena i prezimena i odgovarajući OIB na njima bili ispravni. Ustvrdio je i kako velik broj identičnih potpisnih lista jasno upućuje u osnovanu sumnju da su se isti podaci nedopušteno koristili u obje inicijative. Iz inicijativa najavili da će ispitati svaki potpis

U građanskoj inicijativi Istina o Istanbulskoj smatraju da je ovdje riječ o namještaljci. Sigurni su da imaju dovoljan broj te traže uvid u potpise.

HNS DORH-u prijavio inicijative"Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

Hrvatska narodna stranka (HNS) danas je podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa kako bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku. 

Podolnjak: Političke elite ne žele referendume

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak, koji je inicijativi Narod odlučuje pomagao u sastavljanju referendumskih pitanja, izjavio je u Saboru da je za hrvatske političke elite samo mrtav referendum dobar referendum.

"Kada budemo imali detaljnije informacije zašto je četrdesetak tisuća potpisa inicijative Narod odlučuje proglašeno neispravnima, moći ćemo više reći. Očekujem da se pozovu predstavnici referendumskih inicijativa i da ih se informira o svim potpisima koje je Ministarstvo uprave utvrdilo kao nevažeće kako bi se oni mogli očitovati. To bi trebalo biti prije sjednice Odbora za Ustav", kazao je Podolnjak.

Potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin ističe da izvješće prihvaćeno na Vladi pokazuje da smo akutni problem riješili, misleći pritom na tri referendumske inicijative koje bi išle na smanjivanje dosegnutih standarda prava nacionalnih manjina i žena.

"Sada je vrijeme da se mirne glave, razmišljajući o posljedicama za Hrvatsku ovakvog referendumskog uređenja, pozabavimo kroničnim problemom, a to je ustavno i zakonsko uređenje referenduma. Izuzetno mi je drago da su hrvatski građani pokazali svijest i nisu prihvatili ove inicijative, nisu prihvatili manipulacije iza kojih stoje Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje", poručio je Grbin.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je kako nije zadovoljan rezultatom jer je htio da inicijative prikupe dovoljan broj potpisa i da referendumska pitanja budu upućena Ustavom sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!