09:46 / 12.12.2018.

Autor: V.K./HRT

Kuščević: Želja nam je da se s promjenom vlasti u ministarstvu mijenja manji broj ljudi

-

-

Foto: - / -

Gost emisije „A sada Vlada“ bio je ministar uprave Lovro Kuščević.
"Reforma javne uprave je jedan veliki i sveobuhvatni posao na kojem ministarstvo upravo radi. Imamo namjeru javnu upravu učiniti boljom, učinkovitijom, bržom, jeftinijom i što je najbitnije, transparentnijom“, rekao je jutros ministar uprave Lovro Kuščević u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

"Poslovi državne uprave će se prepuštati jedinicama lokalne samouprave. Župani su to dobro prihvatili i daju nam čvrsta jamstva ta će te poslove obavljati kvalitetno, istaknuo je Kuščević.

Do 2001. godine su županije bile jedinice lokalne uprave i samouprave. Tada su im poslovi koje su obavljali bili oduzeti i formirani su uredi državne uprave sa središtima u županijama te su ti poslovi preneseni na ove urede. To znači direktno na državu. "Mislimo da su županije sazrele da mogu preuzeti ove poslove u državi. To i jesu poslovi za koje je prirodno da se obavljaju na terenu", ukazuje Kuščević. "Svako ministarstvo će vršiti nadzor nad radom županije unutar svog djelokruga", dodao je.

"Druga stvar koju želim napraviti u svom mandatu je, osim decentralizacije, podizanje kvalitete i učinkovitosti u javnoj upravi. Važna je optimizacija i popravljanje procesa", naglašava Kuščević i dodaje da je depolitizacija javne uprave želja ove Vlade, kao i da se s promjenom vlasti što manje ljudi  promijeni u ministarstvu. "Da imamo što veći broj službenika koji su neovisni o političkim promjenama, zato što će oni biti postavljeni na temelju stručnosti i koji će napredovati ili nazadovati temeljem svog rada, a ne zato što su članovi HDZ-a ili SDP-a", zaključio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!