Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi

09.03.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: HRT/V.G./Hina

Lovro Kuščević

Lovro Kuščević

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Bivši HDZ-ov ministar i politički tajnik Lovro Kuščević danas se, na splitskom Županijskom sudu, izjasnio da nije kriv za Uskokove optužbe prema kojima je zlouporabio položaj i ovlasti te počinio milijunsku štetu dok je bio načelnik općine Nerežišća na Braču.

Nakon što im je pročitana optužnica Uskokove optužbe, uz Kuščevića, odbacili su i njegovi suoptuženici.

Na optuženičkoj klupi je i Kuščevićeva bivša supruga Zorana Kuščević, njezin brat Ivica Žuvić, splitski poduzetnik Ante Marinović, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Nerežišće Svemir Obilinović.

Prvooptuženog Kuščevića Uskok tereti za ukupno sedam kaznenih djela, njegovu bivšu suprugu, Marinovića, Goića i Obilinovića za po jedno, a Žuvića za dva. Optuženici su izjavili da će obranu iznositi na kraju dokaznog postupka.

Uskokov tužitelj u četvrtak je optužnicu napisanu na 157 stranica čitao punih 40 minuta, dok je Kuščević na trenutke kolutao očima i razgovarao s bivšom suprugom. Tijekom suđenja koristio se i mobitelom koji je spremio tek nakon upozorenja predsjednika sudskog vijeća Mile Rebića.

Nitko od optuženih i njihovih branitelja nakon rasprave nije želio davati izjave za medije. Sljedeće rasprave su zakazane za 23., 24. i 25. svibnja ove godine s početkom u 9 sati, a za cijeli postupak predloženo je ukupno 80 svjedoka.

Uskokova optužnica slijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost. Bivši ministar, ali i politički tajnik HDZ-a na udaru medija našao se zbog tvrdnji da se kao općinski načelnik nezakonito domogao četiri milijuna kuna.


Izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi


Otkriveno je, među ostalim, da je Kuščević inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Uskok optužene tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovoa stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti u vezi s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu, on je medijima izjavio kako nije nimalo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom.

Prema Kaznenom zakonu, službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugomu prouzroči štetu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, zakon predviđa kaznu i do deset godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!