08:29 / 20.02.2020.

Autor: D.M./HRT

Kuščeviću skinut imunitet jednoglasno i bez rasprave

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) je na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) jednoglasno i bez rasprave dodatno skinulo imunitet bivšem ministru Lovri Kuščeviću radi proširenja istrage.

Time je Uskoku dano odobrenje da pokrene kazneni postupak protiv Kuščevića zbog osnovane sumnje da je počinio četiri kaznena djela  - primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na prouzročenje stečaja, obrazložio je predsjednik povjerenstva Žarko Tušek ne ulazeći u detalje kaznenih djela koje se Kuščeviću stavljaju na teret.

- USKOK zatražio novo skidanje imuniteta Kuščeviću, proširio istragu
- Na Braču zavjet šutnje o Kuščeviću

Kuščevića se sumnjiči da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana. 

MIP je u rujnu 2019. već skinuo imunitet Kuščeviću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, no zbog proširenja istrage DORH je od Sabora još jednom zatražilo skidanje imuniteta. Naime, kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje, a dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!