Kusić: Hrvatska napravila najveći skok u novijoj povijesti

04.01.2023.

11:19

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Akademik Zvonko Kusić

Akademik Zvonko Kusić

Foto: HTV / HRT

Godina iza nas bila je puna izazova. Mnogo toga nas je razveselilo, mnogo toga nas je i zabrinulo. A što možemo očekivati od 2023.?

Turbulentna vremena, puno izazova na globalnom i domaćem planu, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

"Godina 2022. uspješna za Hrvatsku"

Stigle su i velike promjene, Hrvatska je postala članica eurozone, kuna odlazi u povijest...

- Godina 2022. bila je uspješna za Hrvatsku, ali je rat u Ukrajini, ova agresija, promijenila je percepciju. To je sve dovelo do inflacije, energetske krize. Za Hrvatsku, s obzirom na to da smo imali ulazak u eurozonu, Schengen, tu je i Pelješki most, ostvarili smo neke od najvećih strateških ciljeva od neovisnosti, istaknuo je gostujući u emisiji Studio 4 akademik Zvonko Kusić, savjetnik premijera Andreja Plenkovića

Kaže da su ulazak u eurozonu i Schengen povijesni događaji.

- Nekada ljudi nisu niti svjesni niti to razumiju, to dugoročno ima veliku korist. Hrvatska je napravila najveći skok u svojoj najnovijoj povijesti.

"Moramo biti kompetitivniji"

Smatra da građani ne mogu "odmah na cesti vidjeti" veliku korist od svega.

- Ušli smo u krug superiornih, više smo zaštićeni u gospodarstvu, u investicijama, to je jedna velika stvar, poručuje no upozorava da Hrvatska mora i doprinositi te da mora raditi kako bi ostvarila te prednosti.

- Moramo više raditi i biti kompetitivniji, moramo biti dorasli najboljima. Napreduješ ako želiš biti bliži najboljima. Moramo se više organizirati, biti discipliniraniji. Moramo se približiti sjevernim zemljama, po radnim navikama, poštivanjima navika...

Smatra da Hrvatska ima potencijala, no da se mora mijenjati na bolje. Kratko je iznio i očekivanja od 2023. godine koja je tek počela.

- Teško je govoriti, imamo tu inflaciju, imamo prehrambenu i energetsku krizu. Država je tu jako intervenirala, sve je uspjela amortizirati sve do sada. Puno će toga ovisiti o ratu u Ukrajini. Ako dođe do povoljnog rješenja, ja sam optimist, ističe. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!