19:39 / 23.08.2020.

Autor: Tema dana/B.A./HRT

Kusić: Spomen-područje Goli otok bio bi stalna opomena

-

-

Foto: - / -

Jako je potrebno urediti spomen-područje Goli otok jer bi to na neki način bila stalna opomena da gledamo u povijest, rekao je Kusić.
Jako je potrebno urediti spomen-područje Goli otok jer bi to na neki način bila stalna opomena da gledamo u povijest - što smo sve radili i na što smo bili spremni u prošlosti, poručio je Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja, u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Plenković odao počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

Goli otok jedan je od najvećih logora Titove Jugoslavije kroz koji je prošlo više od 16 tisuća tzv. političkih zatvorenika. U sklopu obilježavanja međunarodnog Dana žrtava totalitarnih sustava, napose žrtava i stradalnika komunističkog režima, posjetio ga je državni vrh.

Kusić je u Temi dana istaknuo da je Vlada Andreja Plenkovića osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću koje je produciralo dokument u kojemu se izričito kaže da nema relativizacije kršenja ljudskih prava.

- Dakle, nema političkog cilja koji opravdava zločin, niti povijesne nužde, niti se jedno zlo može umanjivati drugim zlom. Svi zločini se trebaju jednako tretirati, rekao je Kusić.

Dodao je da se u dokumentu izričito kaže koji su znakovi sporni te da komunistička obilježja mogu biti sporna u onim kategorijama gdje opet pozivaju na nasilje.

Kusić je rekao i da je kod nas često licitiranje brojem žrtava te da ekstremne skupine vole manipulirati.

- Vrlo je teško u javnosti u percepciji stvoriti osjećaj ravnopravnosti svih žrtava. To je ta kultura sjećanja kojoj mi težimo, poručio je.

Što se tiče neprovođenja lustracije, Kusić je rekao da je odluka predsjednika Tuđmana bila ispravna - imali smo Domovinski rat i svi ljudi su bili potrebni.

- Ovo je bilo korisnije za društvo jer smo se tada borili za svoju nezavisnost, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!