Nevrijeme na području više županija

06.06.2023.

Zadnja izmjena 20:15

Autor: T.V./HRT

Kutina

Kutina

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite / Twitter

Nevrijeme praćeno kišom zahvatilo je u utorak dijelove Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Brodsko-posavske županije te Grada Zagreba, a uzrokovalo je plavljenja podruma i okućnica, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

U Sisačko-moslavačka županiji na području gradova Kutine i Popovače, općine Donji Kukuruzari i naselja Repušnica zahvatila je obilna količina oborina te se izlila voda na prometnice, u dvorišta, podrume i stambene objekte.

U Kutini je poplavljen vrtić, Tehnička škola i zgrada Općinskog suda. Ukupno je bilo oko 40 zahtjeva za ispumpavanjem vode te dostave vreća s pijeskom.

Kutinjani, s kojima je razgovarao HRT-ov reporter Igor Ahmetović, kažu da ne pamte ovakve količine oborina.

- Petanest minuta prije podneva značajna kiša pala je na Kutinu i prouzročila kao posljedice 48 intervencija ispumpavanja vode. Iz stambenih prostora, iz podrumskih prostora, iz poslovnih subjekata, na to je izašla Kutinska vatrogasna postrojba s 18 vatrogasaca, sedam dobrovoljnih društava iz Kutine i okolnih naselja i polako se to sad nakon 2,5 sata završava. Ostalo je još sanirati posljedice nevremena na prometnicama kako bi se promet mogao dalje nesmetano odvijati, rekao je Danijel Lipšanski, zapovjednik JVP Kutina.

Vatrogasci su, osim u Kutini, intervenirali i u Repušnici, Šartovcu i Husinu.

Lipšanski ističe kako će materijalne štete vjerojatno biti, ali za procjenu će trebati neko vrijeme.

- Nažalost nemate se kome obratiti, svi prebacuju lopticu s jednog na drugog i nitko ne odgovara. Tu je prije asfalta bio kanal i nikad nije bilo problema, kazao je jedan stanovnik.

- Već treći put nam je kuća poplavljena, namještaj je kompletno uništen. Imamo sigurno dva-tri dana čišćenja, rekao je jedan Kutinjanin.

Zapadni dio grada Zagreba, na području Šestina, Kustošije i Malešnice, zahvatila je obilna količina oborina što je uzrokovalo izlijevanje vode na prometnice, dvorišta, podrume, garaže te u stambene objekte. Zabilježen je i visok vodostaj na potoku Kustošak, a žurne službe su poslane na teren.

U Koprivničko-križevačkoj županiji je došlo do plavljenja podruma i okućnica.

Uslijed obilne količine oborina koja je zahvatila područje naselja Trema, došlo je do plavljenja podruma i okućnica.

Do plavljenja podruma došlo je i u Križevcima te su bili angažirani vatrogasci koji su imali oko 30 intervencija ispumpavanja vode. Na prometnicama su nanosi zemlje i šljunka, a angažirani su djelatnici Poduzeća za ceste iz Križevaca. Komunalni redari će organizirati i odvoz mulja koji je ostao nakon povlačenja vode iz dvorišta kuća.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na području Garešnice je uslijed obilne količine oborina došlo do plavljenja podruma i prometnica, a na tehničkoj intervenciji saniranja posljedica bili su angažirani vatrogasci JVP Garešnica te Ceste Bjelovar zbog čišćenja županijske ceste između naselja Garešnica i Ciglenica.

U Brodsko-posavskoj županiji na području Starog Petrovog Sela je uslijed obilne količine oborina došlo do punjenja odvodnih kanala te plavljenja podruma, dvorišta i prometnica. Dio naselja Staro Petrovo Selo, kao i naselje Oštri Vrh u kratkom vremenskom razdoblju su bili bez opskrbe električnom energijom, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!