Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i ove godine među najvišima u Europi

09.06.2023.

14:28

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Morski jež na jednoj od pulskih plaža

Morski jež na jednoj od pulskih plaža

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i ove je godine među najvišima u Europi, preko 95 posto kupališta dobilo je ocjenu izvrstan, pokazuje izvješće koje su petak objavili Europska komisija i Europska agencija za okoliš.


Velika većina kupališta u Europi zadovoljilo je prošle, 2022. godine, najstrože standarde EU-a i dobilo ocjenu izvrstan.

Izvješće se objavljuje svake godine uoči glavne turističke sezone i temelji se na praćenju kvalitete vode u prethodnoj godini u kupalištima u svih 27 država članica te u Albaniji i Švicarskoj.

U zakonodavstvu EU-a, kvaliteta vode za kupanje ocjenjuje se kao izvrsna, dobra, zadovoljavajuća ili loša, ovisno o utvrđenoj prisutnosti fekalnih bakterija.

Ako je voda ocijenjena lošom, države članice EU-a trebaju poduzeti određene mjere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obavijesti o tome da se kupanje ne preporučuje, informiranje javnosti i primjerene korektivne radnje.

Nadziranje vode


U Hrvatskoj je tijekom 2022. godine nadzirana kvaliteta vode na ukupno 936 kupališta, od kojih je 894 na morskoj obali, a 42 na kopnu.

Ocjenu izvrstan dobilo je 895 kupališta (95,6 posto), ocjenu dobar 24 (2,6 posto), zadovoljavajuću kvalitetu imalo je kupališta (0,6 posto) i lošu jedno kopneno kupalište (0,1 posto).

Preko 95 posto kupališta s ocjenom izvrstan prošle godine imali su još Cipar, Austrija i Grčka.

Glavni zaključak izvješća je da su obalna kupališta, koja čine dvije trećine ukupnih kupališta, općenito bolja od kvalitete onih u unutrašnjosti.

Prošle je godine ocjenu izvrstan u EU-u imalo 88,9 posto obalnih kupališta, a kopnenih kupališta s najvišom ocjenom bilo je 79,3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!