15:48 / 12.04.2021.

Autor: Hina

Kvalitetni odnosi Vlade i Katoličke crkve

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima HBK. Razgovarali su među ostalim o epidemiološkoj situaciji, radu karitativnih ustanova, crkvama oštećenima u potresu. Izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke crkve.

Na tom redovitom polugodišnjem sastanku premijera i članova Vlade s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i članovima Stalnoga vijeća HBK, istaknuta je važnost kontinuiranoga dijaloga o brojnim društvenim temama i nastavka rješavanja pitanja vezano uz rad Mješovite komisije HBK i Vlade, stoji u Vladinu priopćenju.

Tomu pridonose i redoviti sastanci dvaput godišnje predstavnika Vlade i Stalnog vijeća.

Na današnjem sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, bilo je riječi o radu karitativnih ustanova Katoličke crkve koje pružaju velik doprinos u pružanju pomoći građanima u okviru socijalne skrbi. Predstavnici HBK izvijestili su o oštećenjima koja su nakon razornih potresa pretrpjele crkve smještene u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba, osobito zagrebačka katedrala, te širem gradskom području, kao i na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije.

Predstavnici Vlade predstavili su dosad poduzete mjere zaštite na najugroženijim kulturnim dobrima i osvrnuli se na daljnje korake u obnovi potresom stradalih područja te mogućnosti korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za provedbu mjera zaštite kulturne baštine.

Razgovaralo se i o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji te aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv koronavirusa kao i o provedbi cijepljenja te pridržavanju svih epidemioloških mjera, što je ključno za očuvanje zdravlja hrvatskih građana i suzbijanje širenja zaraze u okolnostima pandemije.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik HBK Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup i potpredsjednik HBK kardinal Josip Bozanić te ostali članovi Stalnog vijeća - predsjednik Komisije HBK za odnose s državom Dražen Kutleša, Đuro Hranić i Zdenko Križić. Nazočili su i predsjednik Hrvatskog Caritasa Bože Radoš, generalni tajnik HBK Krunoslav Novak i Roberto Antolović, prorektor za znanost Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!