20:26 / 14.04.2018.

Autor: K.B./D.M./HRT

Kvalitetu mora kontroliraju ribe, školjke i lopoči - roboti

-

-

Foto: - / -

Tim znanstvenika sa zagrebačkog FER-a sudjeluje u jedinstvenom međunarodnom projektu koji se provodi u venecijanskoj laguni. Projekt je nazvan Subcultron.
Tim znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva sudjeluje u jedinstvenom međunarodnom projektu koji se provodi u venecijanskoj laguni. Projekt je nazvan Subcultron, a u njemu se kvaliteta mora kontrolira ribama, školjkama i lopočima - robotima.

Školjke i ribe roboti imaju zadatak kontrolirati temperaturu mora - njegovu bistroću, količinu kisika i mnoge druge parametre. Uronjeni u more međusobno komuniciraju putem svjetlosnih, zvučnih i električnih signala. Venecijanska laguna izabrana je za realizaciju projekta zbog činjenice da se tijekom ljeta na njezinu dnu intenzivno razgrađuju alge, što uzrokuje pomanjkanje kisika i mogući pomor ribljeg fonda.

"Oni samostalno mogu otkriti mjesto potencijalnog problema i tamo se uputiti. To je važno jer se problemi tijekom godina javljaju na različitim mjestima. Štede nam vrijeme i osoblje. Da nije njih, morali bismo angažirati plovila i i ljudstvo koje bi na moru bilo 24 sata i s pomoću mnogih instrumenata uzimalo uzorke", kaže Luca Zaggia s venecijanskog Instituta za znanost mora. Roboti u moru mogu biti neprekidno i do tri mjeseca.

Do ožujka 2019. godine, kad završava projekt, u more bi trebalo biti uronjeno oko 150 robota. U projekt je uključen tim znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva. U cijelosti su osmislili i izradili robot-lopoč. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!