Labin dobiva mamograf

05.01.2023.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

DZ Labin

DZ Labin

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Labin će dobiti toliko željeni mamograf. Nakon što je onaj u labinskoj ispostavi Doma zdravlja prije godinu dana zbog zastarjelosti stavljen izvan funkcije, a Labinjanke se na te važne preglede preusmjeravaju u druge gradove, pokrenuta je akcija za skupljanje novca za kupnju novog mamografa. Prikupljeno je više nego što treba. I to zahaljujući brojnim građanima i tvrtkama koje su donirale novac.

Mamograf stiže u Labin. Labinjanke više na pretrage na moraju odlaziti u tridesetak kilometara udaljen Pazin ili četrdesetak kilometara udaljenu Pulu. To im često nije bilo jednostavno.

- Naprimjer ako ideš u Pazin nemaš vezu. Moraš nekoga angažirati da te vozi, naravno moraš izgubiti cijelo jutro, ponekad i popodne, kaže Gabrijela Peršić, članica Lige za borbu protiv raka Labina.

Pokrenuta je akcija za kupnju novoga mamografa. Odazvali su se brojni građani, a Udruga Mendula prodajom kolača i fritula prikupila je 125 tisuća kuna.

Novac su donirali i labinski iseljenici, kao i brojne tvrtke koje djeluju na području Labina.

Ukupno je prikupljeno oko milijun i 600 tisuća kuna. Dovoljno za kupnju novog stacionarnog mamografa.

- Nakon što su uplate sjele kreće se s postupkom javne nabave. Vjerujem da će to biti prvi korak u ovim danima nakon toga grad Labin će fizički kupiti mamograf i donirati ispostavi labinskog Doma zdravlja, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Žene Labinštine, će tako, na proljeće na mamografske preglede ponovno u svoj Dom zdravlja u Labinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!