20:49 / 17.12.2019.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/IMS/HRT

Labirint: Advent - rudnik zlata u središtu Zagreba

-

-

Foto: - / -

Ususret blagdanima u okićenom gradu javna je tajna da je za odabrane Advent postao Eldorado, rudnik zlata u središtu Zagreba.
Iako ga sustiže afera za aferom, zagrebački gradonačelnik i dalje "dela". Ususret blagdanima u okićenom gradu javna je tajna da je za odabrane Advent postao Eldorado, rudnik zlata u središtu Zagreba.

Tajno snimljen telefonski razgovor iz 2014. zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Vidoja Buluma, pročelnika Stručne službe gradonačelnika:

- Vido, halo, jesi provjerio što je s ovom malom? Ona je premještena iz caffe kuhinje u Novi Zagreb i dobila je rješenje s 11.12... a što radi, što radi? A što radi ona, Vido?

- Ona je tehničar za poslove unosa podataka i internu dostavu jer ona nema vozački ispit pa smo mi mijenjali malo pravilnik i prilagodili tome za što ona ima uvjete.

- Za deset minuta da dođete stajati mirno, nemojte me j..... recite mi što ste napravili što niste, nemoj da malu zovem sada.

- Zrinka ide kao poseban savjetnik za ljudske resurse na 5,20. To nije radno mjesto koje postoji... To ćemo izmisliti.  To ćemo izmisliti, a ova Boras iz Holdinga, ona će voditi sektor za ljudske resurse u Uredu gradonačelnika.

- Sektor ili služba? Sektor baš. Sektor. Da, hoće sektor.

- Mi ćemo, mi ćemo staviti jedan odjel za analitiku drugi za nešto... trebat ćemo nešto smisliti... Ono je zbrinjavanje nje... kužiš...

- Halo, šefe, koeficijent 4.80 plaća je 14 tisuća... a njezina sadašnja je oko 10 i pol, a ovaj 5,20 bi bio 14.900.

- Kako se ono ona zove?

-Zrinka Majerović.

Ovi tajno snimljeni razgovori tijekom kojih gradonačelnik Bandić urla na svoje suradnike -  objavljeni su na suđenju u aferi Agram.

No u Gradu u kojem se radna mjesta dobivaju jednim pozivom Šefa - kako ga  od milja zovu suradnici i prijatelji - nikoga nije začudilo kada je ono što je bila javna tajna postalo tek nova u nizu afera. Prema istom modelu. Samo su plaće i radna mjesta prijateljima i poznanicima zamijenile kućice.   

- Otkrili smo da iza blještavila adventa i svih tih lijepih šarenih lampica i raznovrsne ponude, iza te fasade u biti stoji jednako mutna i tamna priča, a to je da Grad Zagreb unaprijed odabranim tvrtkama, bez ikakvog provođenja javnog natječaja, daje lokacije, a onda te tvrtke dalje iznajmljuju onim ugostiteljima koje mi u biti fizički vidimo, govori Ivan Pandžić, istraživački novinar 24sata.

- Nažalost, Advent je samo najveći primjer skupljanja novca na javnoj imovini. Mi imamo kućice cijele godine u Gradu na središnjem gradskom trgu i to je, koliko smo otkrili, sve vezano za povlaštene ljude, naglašava Pandžić.

- Najbolji  primjer je vozač gospodina Bandića, koji je dobio netom prije Adventa pedeset jednu kućicu na Trgu, a zatim je isto dobio jedan savjetnik u Uredu za poljoprivredu. Oni dalje na isti način uzimaju novac od OPG-ovaca i raznih malih obrta prebrojavajući tu rentu i taj središnji položaj gradskog trga, koji su oni dobili skoro badava, istaknuo je Pandžić.

Na kućicama koje je Krajina iznajmljivao za 700 kuna dnevno, za sedam je dana zaradio 240.000 kuna. Tvrtka kojoj je direktor nema zaposlenih, a Grad mu je isplatio i 10.000 kuna za potporu manifestaciji koju je organizirao.

Na upit novinara, iz Grada su odgovorili kako je sve bilo po proceduri. Pritom je zanimljivo da je taj bivši vozač svjedok u slučaju Agram u kojem je opisao kako je u Bandićev rodni kraj njegovoj sestri vozio mesara na kolinje. Iskaz je netom nakon posla godine izmijenio.   

No kao apsolutni kralj Adventa pokazao se Krajinin prijatelj čija je tvrtka bez zaposlenih osnovana u rujnu 2016. odmah krenula u posao na Adventu i ostvarila milijunsku dobit .

- A kako se ta hobotnica širila, vidi se na primjeru vozača gospodina Bandića. Čovjek koji je njegov jako dobar prijatelj drži više od 50 kućica tijekom  Adventa. Njegovo ime je Denis Mohenski. On s pojavio prije 3 godine,  osnovao je tvrtku 3 mjeseca prije Adventa. Sada je već toliko uznapredovao da si je sagradio vilu vrijednu 10  milijuna kuna u Istri, govori Pandžić.

Scenarij je isti. Kućice koje je za malen iznos dobio od Grada, za velike je svote preprodavao zakupcima.

- I ako bi se nešto htjelo napraviti dolazilo bi se na famozni kat. Denis M. kada ne obitava u svojoj vili od 10 milijuna kuna u Istri ili kada ne drži cijelu zagrebačku špicu, vodi mali restoran na zagrebačkoj Remiz. Bili smo tamo, skromni restoran. Ako se netko želi dogovoriti za nešto s njim mora doći tamo na piće. Ako je ozbiljnija priča, mora se popeti na kat iznad restorana koje je identično uređen kao dole i tu se onda sa Denom i čovjekom koji mu vodi poslove ne terenu, s operativcem, dogovaraju za dalje, govori Denis Mahmutović, istraživački novinar 24sata.

Uz Demo Rebus tu je još šest odabranih agencija koje su Gradu, uzme li se prosječni iznos pravo postavljanja kućica, platile oko tri tisuće kuna. Potom ih dalje iznajmljuju ugostiteljima i prodavačima za iznose od 23.000 do 100.000 kuna.

- U početku je to bio Eldorado, rudnik zlata usred Zagreba. Ljudi bi se prijavili i ne bi ništa dobili. Poslali bi mail  gradu i  ne bi ništa dobili. Iskopali  bi  privatnu vezu, sjeli bi na sastanak s jednim od kraljeva adventa i dobili bi kućicu, priča Mahmutović.

Kako su se pregovori vodili ispod stola, nema ni objavljenog cjenika pa ugostitelji i obrtnici o tome pregovaraju s organizatorima, odnosno prisiljeni su pristati na njihove uvjete.

- Svi zakupnici s kojima smo razgovarali, imali su posebne  uvjete koje su morali poštovati. Ako žele kućicu, moraju ponijeti cijeli teret. Moraju imati barem jedan frižider pun sponzorskih proizvoda koji se moraju prodavati. Oni ne bi dobili ništa do toga. Morali bi poslovati s kartičnim kućama, davati popuste od 10 posto, a oni ne bi dobili ništa od toga, samo bi im se uzimalo iz džepa, govori Mahmutović.

No, sve je već viđeno. I crno na bijelo stoji u spisu u kojem se spominje i Zdenko Antunović jedan od Bandićevih najbližih suradnika.

- Cijeli model koji se sada odvija na Adventu je otprije poznat iz Uskokove optužnice iz 2016. U njoj se eksplicitno navodi kako je jedan od poduzetnika koji je pregovarao s gradonačelnikom koji mu je odobrio sudjelovanje na manifestaciji, a onda mu je Zdenko Antunović rekao da tko želi sudjelovati u ovome gradu, mora platiti. U taj posao bila je umiješana tada voditeljica Odjela za turizam, a danas šefica TZ-a Martina Bienenfeld. Dakle, radi se o uhodanoj razgranatoj hobotnici koja je sada napokon otkrivena, rekao je Mahmutović.

No balon je napokon puknuo. Protiv ovakvog su se modela pobunili i u Udruzi ugostitelja. Nakon objave serije tekstova, od Grada traže transparentne natječaje.

- Najveći je problem što 80 posto ukupnog troška snose ugostitelji. Znači, od čitavog Adventa 80 posto se prebacuje na ugostitelje koji plaćaju abnormalno skup najam, a ne dao Bog rizika nevremena, kiše, velikih minusa. Ugostitelji će sav taj rizik podmiriti, rekao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

Marin Medak  tek je nakon izbijanja afere čuo za neokrunjenog kralja Adventa Denisa Mohenskog. 

- Ja čovjeka ne znam, nikad nisam čuo za njega, rekao je.

Da je u Zagrebu nešto krivo, svjedoče i slučajevi ostalih gradova.

- Da nešto nije u redu, svjedoče i podaci koje smo dobili iz drugih gradova. Split, Dubrovnik, Zadar, Osijek, Rijeka. Svi oni imaju natječaje za razliku od Zagreba i svi prihoduju u Gradski proračun i svoj TZ više nego Grad Zagreb. Grad Zagreb se tog novca odrekao u korist privatnika koji su često povezani s ljudima iz Gradske uprave ili s vrhom TZ-a, rekao je Medak.

Zagrebački model direktne pogodbe bez natječaja gradska administracija dovela je gotovo do savršenstva.

- Primjerice, u gradskoj odluci nedvosmisleno piše da se za kućice za prodaju i ugostiteljstvo na Adventu mora raspisati natječaj. Međutim, oni su to zaobišli. Svaki dio središta Grada je proglašen posebnom manifestacijom i onda je to gradonačelnik dao direktno bez ikakvog natječaja, govori Medak.

- Iz aviona je vidljivo da se radi o zaobilaženju propisa, samo je pitanja hoće li USKOK ovaj put uspjeti to i dokazati, rekao je Pandžić.

Dok novinari otkrivaju, vladajući šute.

- Zanimljivo je da se o ovoj aferi nije očitovao HDZ. I oni bježe kao vrag od tamjana na sva naša pitanja. Gospodin Plenković također nije ništa rekao o tome, ali ipak mu je savjetovano, nemoj se pojaviti na paljenju prve Adventske  svijeće s Milanom Bandićem. On zaista nije došao, ali ništa žešće od toga, nikakav raskid koalicije, jer Bandić je prevažan HDZ-u, a HDZ drži ljestve Milanu Bandiću bez kojih on ne bi mogao vladati u Gradu Zagrebu, naglasio je Pandžić. 

Kada se u bilo kojem  pitanju zagrebe ispod površine , umjesto konkretnih odgovora uvijek dobro dođu aktualni "bandićizmi".

- Dobili ste službeno priopćenje o Adventu da se zna tko je ćaća Adventa, rekao je Bandić.

Zamislite mene da se ja bavim prodajom karata – tapkaroš.

- On  nije dao odgovor ni na jedno pitanje koje su mu novinari postavili, on dakle ide na to ja sam vizija, ja sam ćaća ovog Adventa, on je najbolji u Europi međutim, to je tipični  patrijarhalni model oca koji kaže svom djetetu-ja sam te stvorio ja ću te biti. Iz ovog je vidljivo da Bandić zlostavlja svoje dijete, ako je to dijete Advent, govori Pandžić.

I dok čeka da Advent postane najbolji na svijetu, kako je ćaća obećao - poluge njegove vlasti dobrano su načete.   

Tajno snimljen telefonski razgovor iz 2014. :

- Ja bi morao  jednog dečka mog rođaka zaposliti, kužiš, od sestre mi je to ovoga...to ćemo zapošljavati na drugom mjestu, ne smiješ zapošljavati kod sebe ...da, da dobro, kakvu školu ima? Ima Turistički fakultet, 26 godina bavio se vaterpolom... Ajde, vidjet ćemo to negdje u savezu, negdje ćemo vidjeti, ne smiješ kod sebe, ako ti je od sestre sin...da, da ali nije naše prezime.

- Netko će te zvati za posao, to je sad dogovoreno prije pola sata, evo, znači onaj telefon sam ti dao. Ako te zovu evo... Može, hajde bok...

- Molim...ej, zvali su me bili... Koja firma? Upravljanje sportskim objektima...

- Nazvao sam Kosića da je to radno mjesto to i tamo ćeš  dobiti od mobitela nadalje, sve ove druge p........ i onda ćeš...to će biti ciljano marketing i organizacija ...to će izdvojiti u sistematizaciji i to je ono šminkersko radno mjesto maksimalno

- Čuj ako ti se nešto sazna, ne daj Bože da se sazna, od mene ti se sigurno neće saznati.- Znam da neće, ali ti trebaš još Kosiću reći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!