20:42 / 10.11.2020.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/IMS/HRT

Labirint: Desnica i ljevica ujedinile se u jednoj želji

-

-

Foto: - / -

Iako još uvijek uživa premijerovo povjerenje, budućnost ministra Ćorića je neizvjesna.
Ministar Tomislav Ćorić sve je teži uteg Plenkovićevoj vladi. Zbog brojnih afera u kojima se spominje ujedinili su se zastupnici desnice i ljevice, samo s jednom željom - da ministar ode. Iako još uvijek uživa premijerovo povjerenje, budućnost ministra Ćorića je neizvjesna.

➡️ Burna rasprava u Saboru o Interpelaciji o radu Vlade

- Ne postoji veća afera u hrvatskom prostoru u koju nije umočen ministar Tomislav Ćorić njegova politička odgovornost je enormna on je kapetan HDZ-ove korupcijske reprezentacije. Afera vjetroelektrane  neosnovano je ubrzao proces realizacije protivno mišljenju  vlastite uprave za zaštitu prirode i hrvatske agencije za okoliš i prirodu, rekla je Mirela Ahmetović iz SDP-a.

- Recite u čijoj vladi je dan prije promjene tarife 31.12. 2013. nekome data povlaštena cijena, je li možda u mojoj Vladi  ili je gospođo iz Nove Gradiške to bilo u Vladi Zorana Milanovića. Mislim na gospođu Ahmetović to ne piše u interpelaciji vi idete prema ovoj Vladi što je meritum stvari iz 2013, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

- Radi se o ministru Vrdoljaku pa mene baš čudi da Plenković nije pokrenuo postupak protiv ministra Vrdoljaka a to je vjerojatno zbog toga što je to superžetončić u onoj prethodnoj vladi a ne zaboravimo i da je to stranački kolega dragana Kovačevića pa je valjda i o njemu imao što pričati ministar Ćorić u famoznom klubu, uzvratila je Ahmetović.

A Ivan Vrdoljak, bivši ministar u Milanovićevoj vladi, u posljednjim minutama 2013. potpisao je ugovor s proizvođačem električne energije po višoj cijeni iako je znao da će dan poslije, 1. siječnja 2014. otkupna cijena struje biti 30 posto niža. I umjesto da se preispita njegova politička odgovornost, Ivan Vrdoljak iz Milanovićeve, pretrčat će u Plenkovićevu vladu. Nekoliko godina poslije, ministar Ćorić istom će investitoru, svojom odlukom, ići na ruku.  

- Milijarde kuna se daju poklanjaju stranim investitorima za vjetroelektrane koje nisu isplative koje nisu ekološke jer se troši puno plina CO2 i na kraju postoji jedna jako velika šteta to je krajobrazna šteta za sve vas koji niste bili u vjetroparku Krš -Pađene otiđite tamo i vidjet ćete stravu i užas dakle radi se o trajno unakaženom krajoliku, rekao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik, Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku.

A koliko bi vjetroelektrane mogle naštetiti okolišu, službene procjene nije bilo.

Zaustavljena je upravo odlukom ministra Ćorića. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donosi odluke:

I. Poništava se Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike (...) te se zamjenjuje ovim rješenjem.

II. Za namjeravani zahvat, vjetroelektranu Krš - Pađene, Šibensko-kninska županija, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš...

Zašto ministar Ćorić nije poslušao mišljenje stručnih službi svog Ministarstva pri odlučivanju?

- Treba pitati gospodina Ćorića ministra što je njemu stvorilo podlogu za odluku koju je on što je neobično  potpisao, ne stručne službe nego on, dakle  to je bila politička odluka, smatra Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike.

Nema govora o pogodovanju bilo kome, govorio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva.

- To rješenje je proglašeno pravomoćnim i ja tu doista nemam što za dodati, rekao je Ćorić.

- Bez obzira da li je bilo koruptivnih radnji ili nije sama činjenica da je omogućavanje investitoru u Krš-Pađene da realizira svoju investiciju do kraja 2017. i s time zadrži status povlaštenog proizvođača el energije po tarifi koja je 118 puta veća od one koja danas vrijedi g. Ćorić je izbio iz džepova hr građana minimalno 1.2 milijarde kuna. Kada građanima izbijete toliko novaca iz džepova i zagarantirate investitoru da će moći naplaćivati skuplju struju a da će građani više plaćati taj ministar mora otići, tvrdi Sandra Benčić, saborska zastupnica, Možemo.

- Neće im poći za rukom i nemaju nikakav argument za to dakle sva postupanja ministarstva zaštite okoliša i energetike 2017 godine na što se oporba u interpelaciji poziva bila su u skladu sa zakonom, tvrdi Ćorić.

Europska komisija prije nekoliko mjeseci pokrenula je postupak protiv Hrvatske zbog procjene utjecaja na okoliš u izgradnji vjetroelektrana. Zbog toga bi se RH mogla naći na Europskom sudu i platiti visoke kazne...

Oporba podsjeća i na aferu NP Krka, potpisivanje memoranduma između Janafa i INA-e kojim se omogućuje transport nafte iz Siska u Mađarsku, te da se ministar Ćorić našao i među posjetiteljima kluba Dragana Kovačevića, osumnjičenog u aferi "Janaf".

Ovdje pogledajte prilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!