Labirint: Fotografije kao dokaz u kakvom su stanju ZET-ovi autobusi

26.02.2019.

08:36

Autor: Nataša Ledić Grgurić/HRT

default error photo
Ilija je Labirintu ustupio fotografije kojima potvrđuje neispravnost vozila u javnom prometu na području grada Zagreba.
Društvo smo koje se još bori da sposobnost izgura političku podobnost. Jer posljedice lošeg kadroviranja osjećamo svi. Oni koji na te nepravilnosti upozoravaju, umjesto da dobiju zaštitu, često završavaju na listi za odstrel. Upravo o tome svjedoče neki zaposlenici zagrebačkog ZET-a. 

Kvarovi, sudari, neoprezni pješaci, napetost svakodnevica su vozača tramvaja i autobusa. Težak posao brz je put do invalidske mirovine.

Prema riječima bivšeg ZET-ova vozača tramvaja, svakodnevica je bila sve samo ne sigurna. Čovjek koji je spreman govoriti pred kamerama pod cijenu otkaza kaže da mnogi zaposlenici vide te probleme, ali zbog straha šute.

Prepričao je za Labirint zabrinjavajuću situaciju:

- Dolaskom na Trg bana Jelačića tramvaj je ostao bez kočenja. Znači jednostavno je produžio dalje. Ja sam upotrijebio kočnicu za nuždu, tzv. šinsku kočnicu. Uspio sam zaustaviti vozilo. Zvao sam Centar za upravljanje prometom da oni dođu po taj tramvaj, da ga odšlepaju. Oni su to odbili napraviti. Rekli su da takav tramvaj bez kočnica, bez putnika - vozim u spremište. Međutim, ja se nisam usudio i ja sam na to pozvao policiju, ispričao je za emisiju. Po tramvaj je došao ipak netko drugi, tko se u vožnji, umjesto u ispravnost tramvaja, pouzdao u krunicu.

Nesigurnost u prometu za ovog ZET-ovca nije pitanje slučajnosti. Loše održavanje vozila, kaže, uzrok je mnogim nesrećama.

- Vozim 26 godina, vozim autobus u ZET-u d.o.o. Prije nekoliko dana zapalio se autobus u Dugavama, kaže Ilija Tadić, predsjednik Sindikata vozača autobusa ZET-a. Dodaje kako je to posljedica lošeg održavanja autobusa. Motori, kaže, ostaju prekriveni mašću i raznim zapaljivim tvarima.

Ilija je Labirintu ustupio fotografije kojima potvrđuje neispravnost vozila u javnom prometu na području grada Zagreba.

Svemu tome uzrok je, kaže, kadrovska politika u ZET-u.

Više u prilogu Labirinta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!