Labirint: Josip Vitez, čovjek koji se suprostavio

19.01.2021.

17:49

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/B.A./HRT

default error photo
Josip Vitez mogao je na mjestu direktora požeškog Komunalca sjediti godinama, biti gradonačelnikov poslušnik i odrađivati dogovorene poslove. Ali odlučno je rekao NE.
Josip Vitez mogao je na mjestu direktora požeškog Komunalca sjediti godinama, biti gradonačelnikov poslušnik i odrađivati dogovorene poslove. Ali odlučno je rekao NE i tako zaštitio svoje sugrađane od udara vlasti na njihove džepove. Slučaj Požega nije usamljen, u javnim nabavama nestaju naše milijarde...

➡️ Plenković: Puljašić podnio ostavku na saborski mandat
➡️ Plenković: Mažar mijenja Puljašića, o Žiniću kad se sve ispita

Vitez je radio u Komunalcu do 23. prosinca 2020. godine, kada je smijenjen.

- To je bila jedna prilično ružna scena. S te sjednice Nadzornog odbora sam doslovno izbačen, ispričao je ekipi HTV-ove emisije Labirint.

- One ključne osobe u NO-u su znale što se događalo i unatoč tome oni dižu ruke. Tu su potpuno zanemarili ulogu NO-a u samoj firmi, koji treba pratiti zakonitost rada uprave društva, kaže.

Projektom energetske obnove trebalo je biti obuhvaćeno 45 zgrada. Vitez objašnjava kako su gradonačelnik Požege Darko Puljašić i dogradonačelnik Mario Pilon imali svoju listu potencijalnih izvođača, a na njemu je bilo da te potencijalne izvođače kontaktira i da svatko od njih za svaku zgradu pribavi još dvije dodatne ponude uz svoju, koje će biti nešto skuplje.

- To mi nije bilo prihvatljivo, opljačkati građane Požege, uzeti im više nego što je nužno, kaže Vitez.

Kad je došlo vrijeme za slanje upita, poslao je upite na još osam dodatnih adresa te tako, kaže, omogućio maksimalnu transparentnost postupka. Rezultat svega bila je ogromna ušteda.

- Nakon mog odbijanja počeli su pritisci, od njihovog dolaska na sjednice NO-a i provociranja na istima gdje su se prije dogovorene stvari postavljale kao sporne, do neizravnih slanja poruka preko posrednika, gdje mi se poručuje da ću loše završiti, da će moja glava pasti, da će mi se utroba izvaditi, pa do mahanja mačetom ispred frizerskog salona moje supruge od strane njihovih posrednika, kaže Vitez.


"Ti moraš znati da si došao u političku firmu"

Tada je uzeo snimke razgovora s Puljašićem i Pilonom i otišao kod predsjednika Gradskog vijeća Požege, institucije koja mu je krovno bila nadređena. O tome je dao i iskaz USKOK-u. Smatra da snimanjem nije narušio ničiju privatnost jer je isključivo riječ o zaštiti javnog interesa koji je jači od zaštite privatnosti u ovom slučaju.

- Ti moraš znati da si došao u političku firmu, da si došao politički, ti si politički instaliran... Tebe je politika dovela, kaže Pilon na jednoj od snimaka.

- Koliko to tebi vrijedi, ti ćeš sad pokazati. Ja ti kažem, .nabit ćeš im svima trošak, zamjerit ćeš se meni i svim ovim ljudima koje nećeš izabrati, govori Puljašić.

"Nadam se da će moj primjer biti poruka drugima - ne bojte se"

Unatoč svim pritiscima koje je doživio, Vitez kaže da treba podnijeti žrtvu.

- Pa i oni ljudi koji su stvarali ovu državu, koji su poginuli, s jednakim entuzijazmom su krenuli i uzeli pušku u ruke. Zašto bi mi bio problem isto to učiniti i izložiti sebe? Podnio sam žrtvu, ali ne žalim. Nadam se da će moj primjer biti poruka drugima - ne bojte se, kaže.

- Mislim da mi nemamo alternative. U takvoj smo situaciji u državi da je promjena nužna, dodaje Vitez.

- Bilo je teško sve to izdržati i živjeti sad već gotovo godinu dana, ali drago mi je da je to više završeno. Premda sam tada smijenjen, na Badnjak sam se probudio sretan, poručuje.

Trenutno je bez posla, ali nije previše zabrinut. Kaže da ne živi u iluziji da će ikad više ikad raditi u državnoj službi.

- Ja uvijek biram teži put, jer je onaj laki vjerojatno nekome na štetu, poručuje Vitez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!