21:34 / 06.10.2020.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Labirint/I.B./HRT

Labirint: Koga se pokušalo zaštititi, komu pomoći?

-

-

Foto: - / -

Zajedničko u oba, zadnja velika slučaja je da su glavni akteri i Rimac i Kovačević dobili informaciju o mjerama praćenja.
Jedni ulaze u Remetinec, drugi izlaze... Zajedničko u oba, zadnja velika slučaja je da su glavni akteri i Rimac i Kovačević dobili informaciju o mjerama praćenja... Koga se pokušalo zaštititi, komu pomoći - čekamo odgovore USKOK-a.

Nakon 124 dana provedena u Remetincu, Josipa Rimac stala je pred kamere.

- Ne mogu komentirati ništa što je vezano za istragu jer ona kao takva još traje, rekla je.

Na teret joj se stavljaju malverzacije s dodjelom poljoprivrednih zemljišta, ali i bespovratnih sredstava ministarstva gospodarstva. Najveća među aferama jest ona s Vjetroelektranama pored Knina.  

29. svibnja ove godine uz Josipu Rimac privedena su još desetorica osumnjičenika. Ljude oko Josipe Rimac tereti se da su planirali u sljedećih 25 godina Hrvatskoj prodati preskupu struju. U aferi Vjetroelektrane ona je prvooptužena. Ni danas se ne zna koga bi sve zahvatila istraga da nisu pukle mjere. 

Objavljeni transkripti u mnogim krakovima afere Vjetroelektrane pokazat će modus operandi nekada moćne HDZ-ovke.

Odmah nakon izbijanja afere prstom se počelo upirati u ministra Tomislava Ćorića.

- Treba pitati gospodina Ćorića ministra što je njemu stvorilo podlogu za odluku koju je on, što je neobično, potpisao, ne stručne službe, nego on, dakle to je bila politička odluka, smatra bivši ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Slaven Dobrović.

- To rješenje je proglašeno pravomoćnim i ja tu doista nemam što za dodati, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Nisam nikada imao priliku s gospođom Josipom Rimac razgovarati na ovu temu, izjavio je ministar Ćorić 16.9. u saborskom prijepodnevu na upit Sandre Benčić.

U istrazi oko Vjetroelektrane uz Josipu Rimac naći će se i Anita Validžić, supruga Domagoja Validžića, pomoćnika tadašnjeg ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

Pucanjem afere Janaf ime Tomislava Ćorića ponovno je došlo u fokus javnosti. Jedan je od trojice aktualnih ministara koji su pohodili Klub osumnjičenog Dragana Kovačevića.

Koliko god novinari inzistirali da komentira svoju ulogu u odnosima s osumnjičenim Kovačevićem i činjenicom da je sudjelovao u imenovanju Kovačevića na čelo JANAF-a, Ćorić ostaje dosljedan u svojim odgovorima. 

- Ne bih govorio o tome, nemam komentara na to, hvala vam lijepa, rekao je ranije.

- Ukoliko bude potrebno prema nadležnim institucijama objasnit ću svaki detalj svakog dana svog funkcioniranja i tu ću stati daljnjeg komentara nema, izjavio je.

Što će o svemu reći Povjerenstvo za sukob interesa kojem su ovih dana prijavljeni mnogi posjetitelji Kovačevićeva Kluba. 

- Povjerenstvo je otvorilo predmet protiv ministra Ćorića, a vezano za druženja u klubu g. Kovačevića koji je bio predsjednik Uprave JANAF-a, za koji je postupak izbora proveo ministar Ćorić, dakle on je bio u povjerenstvu koje se sve kandidate ispitivalo, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Odgovore zahtijeva i porijeklo novopronađenog novca. Novi milijuni, osim u Samoboru, otkriveni su i kod Kovačevićevog prijatelja na Trešnjevci. Jedan detalj posebno bode u oči.

- Gospodin Dragan Kovačević novac je čuvao kod supruga zamjenice Županijskog državnog odvjetnika. Žene koja je pisala optužnicu za Agrokor. To je skandalozno. Ja bih rekao da je to kap koja je prelila čašu, smatra Nikola Grmoja iz Mosta nezavisnih lista.

O slučaju zamjenice županijskog državnog odvjetnika oglasio se i DORH.

"Povodom trenutne profesionalne i osobne situacije zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu povezane s kaznenim predmetom u kojem postupa Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, bez odlaganja su zatražene i pribavljene potrebne obavijesti i podaci relevantni za utvrđivanje zakonskih pretpostavki za stegovno postupanje", priopćio je DORH.

U obje velike afere koje potresaju Hrvatsku tajne istražne mjere naprasno su prekinute. Do kud bi došle u zoni je nagađanja. Jedna od akterica poručuje. - Jel' vam ja izgledam kao netko tko bi nekog optužio? Pa ja volim sve ljude, sve svoje drage prijatelje, stranačke kolege, a i one koji nisu iz moje stranke kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek, izjavila je Josipa Rimac.

- Nema nedodirljivih. Stranačka pripadnost, ime i prezime, dužnost, ne zanima to niti DORH, niti policiju, niti USKOK, a niti mene, u konačnici. Za svakog onog za kojeg postoji osnovana sumnja da se bavi određenim koruptivnim radnjama, taj mora odgovarati. To znači borba protiv korupcije i tako se i ponašamo. Ova cijela saga proteklih nekoliko tjedana pokazuje da to, izgleda, nisu svi dobro razumjeli. S vremenom će razumjeti, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ono što je sigurno jest da će Josipa Rimac iskoristiti beneficiju koja joj pripada kao bivšoj državnoj tajnici i primati plaću sljedeću godinu dana.

- Točno je da sam to zatražila. Ne znam je li to realizirano i nisam se oko tog dijela previše opterećivala, izjavila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!