20:35 / 03.11.2020.

Autor: Damir Dević/Labirint/IMS/M.Š./HRT

Labirint: Koliko je istraga zbog odavanja tajni propalo

-

-

Foto: - / -

Daleke 2012. u jednoj policijskoj akciji među osumnjičenima se našla i skupina policijskih istražitelja.
Daleke 2012. u jednoj policijskoj akciji među osumnjičenima se našla i skupina policijskih istražitelja. Na teret im se stavlja da su prodavali tajne informacije i tako ugrozili neke istrage. Osam godina poslije tek smo na početku, a sjećanja svjedoka sve su bljeđa.

➡️ Istrage, uhićenja i curenje informacija

➡️ Milina: Policija istražuje curenje informacija iz korupcijskih istraga

➡️ DORH odgovorio na prozivanja o curenju informacija


Jedan od prvih uhićenih policajaca davne 2012. bio je Marko Svalina iz PNUSKOK-a. Tijekom istrage o kupoprodaji ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu slučajno je otkriveno da osumnjičenima odaje da su pod tajnom policijskom obradom.

Optuženo je šestero kriminalističkih inspektora i petorica, kako se kod nas tepa, kontroverznih poduzetnika. Među njima i Jozo Petrović, poznati naftni konzultant i lobist MOL-a. Suđenje je počelo tek ove godine.

Sve su, navodno, osmislili Vlado Rajić, inače kum likvidiranog Vinka Žuljevića Klice, i Igor Mlinar. Policajci su im, za novac i druge nagrade, davali informacije i dokumente o istragama.

OKTA je tajni, zbirni policijski dosje o svim organiziranim kriminalnim skupinama u državi i njihovim aktivnostima. A uz nju je procurilo još i nevjerojatnih 50-ak kilograma drugih tajnih dokumenata, koji su pronađeni u stanovima optuženih.

Probijene su istrage vezane uz Badel, HEP, Industrogradnju, URIHO, Kamensko, Osijek - Koteks, narokobiznis, slučajeve Hrvoja Petrača i Ive Sanadera, afere Milana Bandića, poput Krašograda, Nadstrešnica i GUP-a.

Koliko je još istraga ili suđenja zbog odavanja tajni propalo - nikada se neće saznati.   

Mnogi od optuženih bili su u dobrim odnosima s poznatim gospodarstvenicima, sucima i članovima najmanje triju političkih stranaka. I danas iz nekih važnih i velikih istraga cure tajne informacije. A tko ih odaje, i dalje nema odgovora.

Od uhićenja do optužnice prošlo je dvije godine. A u idućih šest, iskorišten je cijeli katalog zakonskih mogućnosti odugovlačenja procesa. Od nebrojenih žalbi i zahtjeva za izuzeće ili izdvajanje dokaza pa sve do lažnih ili stvarnih bolesti.

Ne nazire se kraj, vjerojatno najduljeg kazneno pravnog slučaja u povijesti Hrvatske.

Tako nevješt pokušaj čišćenja korupcije u samom srcu sustava za borbu protiv korupcije jedan je od većih neuspjeha države.

I ne ostavlja nadu da će se aktualni, slični slučajevi poput Vjetroelektrane ili Janafa, ikada rasvijetliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!