11:29 / 18.09.2019.

Autor: Jagoda Bastalić/V.K./HRT

Labirint: Nervoza Bandićeve obrane zbog iskaza Vide Demarin

-

-

Foto: - / -

Nakon dvomjesečne stanke na Županijskom sudu nastavljeno je suđenje zagrebačkom gradonačelniku. Ovaj put na klupi za svjedoke našla se ugledna neurologinja Vida Demarin.
Nakon dvomjesečne stanke na Županijskom sudu nastavljeno je suđenje zagrebačkom gradonačelniku. Ovaj put na klupi za svjedoke našla se ugledna neurologinja Vida Demarin. Njezini iskazi USKOK-u, kao i onaj u sudnici - kod Bandićeve obrane izazvali su nervozu. 

- Ovi moji na fakultetu umjesto da mi naprave spomenik ispred fakulteta su protiv titule počasnog doktora znanosti na ZG sveučilištu, oni bi trebali uvesti kolegij Milana Bandića na fakultetu, kolegij, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

- Vi ste pozvani kao svjedok u predmetu koji se vodi konkretno za točku 8. samo protiv okrivljenog Milana Bandića za kaznena djela poticanja na davanje lažnog iskaza na vas, zatim za kazneno djelo sprječavanje dokazivanja i krivotvorenja, rekla je Rahela Valentić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu akademkinji Vidi Demarin na suđenju Milanu Bandiću u aferi "Agram”.

- Gospođo Demarin, da li imate saznanja da bi se prostorije vikendice prvookrivljenog Milana Bandića u Slavagori, samoborska 53 koristile za skladištenje kakvih umjetničkih slika u vlasništvu zaklade, postavio je pitanje Sven Mišković, zamjenik ravnatelja USKOK-a.

- Ne, rekla je Vida Demarin.

- Jeste li mali u vlasništvu kakve slike, pitao je.

- Nisam imala.

- Potpisali ste ovu potvrdu. To je vaš potpis, pitala je sutkinja Valentić.

- Je, je moj potpis, odgovara Demarin.

Sutkinja Valentić  je postavila pitanje akademkinji Demarin - tko vam je donio tu potvrdu i zbog čega ste to potpisali, da su te umjetnine vlasništvo zaklade, dakle u tom trenutku kad ste to potpisivali, jesu li one bile u vlasništvu zaklade  ili nisu?

- Motiv mi je bio vjerojatno da malo pomognem gradonačelniku, ali naravno, ja te slike nisam vidjela, odgovorila je Demarin i ustvrdila kako se ne sjeća tko joj je donio papire na potpis.

- On valjda nema pojma, dodala je.

Sven Mišković, zamjenik ravnatelja USKOK-a, pitao je Demarin sjeća li se okolnosti potpisivanja navedene potvrde. Ona je odgovorila kako se doista ne sjeća.

Mišković je zatražio od sutkinje da Demarin predoči dio iskaza: "Tada mi je Milan Bandić rekao da on kao gradonačelnik nije smio dobivati umjetnine te da bi ga zbog toga poreznici mogli nagaziti jer nije platio porez pa bi zbog toga umjetnine trebalo prikazati kao vlasništvo zaklade. Ja sam mu tada rekla da to nije moguće jer sam već prije toga bila na USKOK-u i dala svoj iskaz u kojem sam rekla da zaklada nema nikakvih umjetnina. Međutim, on mi je tada rekao da mogu promijeniti iskaz, odnosno da uvijek mogu reći da sam zaboravila na umjetnine. Tom prilikom mi je i odvjetnica rekla da je vidjela moj iskaz koji sam dala USKOK-u, ali da ga mogu naknadno promijeniti. Tom prilikom je spomenuta odvjetnica imala USB stick na kojem se nalazila potvrda s popisom umjetnina te isprintala tu potvrdu i dala je meni na potpis, ja potvrđujem da se radi o potvrdi koju sam ja naknadno tijekom veljače 2015. dostavila USKOK-u.”

Na pitanje sutkinje je li sve ovo istina, Demarin je odgovorila da je.

- Zašto danas to niste spominjali, zašto danas niste govorili o tome, pitala ju je sutkinja.

- Ja sam se fokusirala na onu drugu potvrdu koja je sporna na neki način i ja sam rekla da ne želim više potpisivati, bila sam dva puta na USKOK-u i dosta mi je više, naglasila je Demarin.

- Sjećate li se možda kako je došlo do toga da vam je Milan Bandić predao taj dokument, pitao je Mišković.

- Došao je u moju sobu u poliklinici Aviva i tumačio mi je sva obrazloženja. Kako bi mu se na takav način moglo pomoći, ako kažem da je to od zaklade. Ja sam se onda već i razljutila i rekla sam mu idem u USKOK zbog slika. Vidjela sam da je tu bilo masu toga. 237 umjetnina je bilo na tom popisu, rekla je Demarin i dodala kako ni jedna slika nije bila u vlasništvu zaklade.

Na pitanje sutkinje što je Bandić rekao kada mu je ona rekla da je dala u USKOK-u iskaz, Demarin je odgovorila kako joj je rekao da se taj iskaz može promijeniti.

- Tumačio mi je da bi on trebao platiti porez za neke darove koje je dobio. To je bila njegova ideja vodilja. Rekla sam mu gle, ne mogu se više baviti sa slikama ni sa zakladom. Bila sam dva put na USKOK-u. Dosta mi je, taj popis koji su mi donijeli, nisam nikada vidjela. Ako ti tvrdiš da je to od zaklade, onda ti i potpiši i on je bijesno potpisao, ispričala je Demarin.

Krešimir Krsnik, odvjetnik Milana Bandića napustio je sudnicu zato što ga je sutkinja upozorila da ne upada u riječ za vrijeme postavljanja pitanja USKOK-a i predsjednika vijeća.

Čedo Prodanović, odvjetnik Milana Bandića je rekao kako ima prigovor na iskaz, gospođe Demarin, kao apsolutno točan, zato što je svjedokinja bila zbunjena.

Demarin je rekla kako su joj pitanja jasna, ali joj je teško s datumima koje mora rekonstruirati zato što se sve događalo prije četiri godine.

- U ovoj zemlji, hvala vam na pitanju, na prste jedne ruke ili na dva prsta možete nabrojiti one koji u novijoj povijesti vide malo prije drugih, koji donose odluku malo prije drugih i koji provedu odluku do kraja. Takvih nema. Nakon Tuđmana nije bilo takvog čovjeka. Ima jedan, a on je u Gradu Zagrebu, zaključio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!