15:46 / 25.02.2020.

Autor: Jagoda Bastalić/Nataša Ledić Grgurić/Labirint/IMS/HRT

Labirint: Nesmjenjivi šerifi

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Iako ih prate afere, financijske malverzacije, presude za obiteljsko nasilje, lokalni šerifi ostaju u selu.
Iako ih prate afere, financijske malverzacije, presude za obiteljsko nasilje, lokalni šerifi ostaju u selu. Kao da ništa nije dovoljno da bi ih se maknulo. Kolika je odgovornost u lošem zakonu, a kolika u toleranciji onih koji ih biraju, zapitala se emisija Labirint.- Nevjerojatno je da je u jednom malom mjestu od 800 stanovnika, čovjek dok je bio načelnik 10 godina, uspio prenamjeniti prostorniti plan, pogodovati sebi i staju pretvoriti u kuću. Supruzi je uspio prenamijeniti poljoprivredna zemljišta koja je jeftino kupovala, u građevinsko zemljište. Nakon toga su ga prodali i sada se tamo grade vile. USKOK ga sada u istrazi tereti za to da je primio mito da bi prenamijenio poslovni plan, kaže Ivan Pandžić, novinar 24 sata.

Lovro Kuščević u to je vrijeme bio načelnik male općine na Braču. Poslije će postati i ministar. Pa čak i kad su  otkrivene njegove malverzacije,  teško ga je bilo smijeniti s funkcije. 

U srpnju 2019. Kuščević izjavljuje da je sva njegova imovina transparentno unesena u imovinskoj kartici te da nema apsolutno nikakvog prekršaja.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo mu je imunitet. Odluka je donesena jednoglasno, bez rasprave. Time je odobreno da Državno odvjetništvo pokrene kazneni postupak protiv bivšeg ministra za još četiri kaznena djela.

U priči objavljenoj u Labirintu novinar 24 sata Ivan Pandžić spominje i primjer čelnika Baške Vode Joška Roščića.

- On vlada neprestano 27 godina. Koncesijska odobrenja za plažu su dana prijateljima, politički podobnima, rodbini. Njegova kćer je smještena u Nadzorni odbor komunalne tvrtke iako je bila saborska zastupnica i to nije smjela, kaže Pandžić.Župan požeško - slavonski Alojz Tomašević je, nastavlja Pandžić, nepravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik.

-  Dakle, Tomašević na svojoj funkciji bez imalo stida, bez imalo odgovornosti dočekat će kraj mandata. Naime, Tomašević je pod teškim pritiskom javnosti izbačen iz HDZ-a, ali HDZ ga se baš i nije odrekao. Zato što su ga oni mogli srušiti još prije dvije godine i ići na nove izbore. Međutim, kaže, oni su podržali njegov proračun.

Pandžić spominje i načelnika općine Čeminac koji je svojim sinovima osigurao subvencionirane kredite koje plaća općina. Trošio je proračun na privatne troškove, od pranja automobila do putovanja.

- Imamo još jedan primjer dugovječnog načelnika općine koji je taj proračun koristio kao svoj privatni bankomat a to je primjer gospodina Nediljka Bubnjara iz Škabrnje, istaknuo je Pandžić.

- Bio sam svjestan da radim negdje na rubu, ali novci nisu išli na ničiji privatni interes išli su za razvoj općine možda malo čudesnim, improviziranim putom ali to je dokazivo. Stojim pri tome, i ne bojim se ovog nalaza revizije rekao je 31. kolovoza 2017. godine načelnik Bubnjar.

Trebale su proći godine, nastavlja objašnjavati Pandžić, da im istražitelji zaista dođu u općinu i tada su utvrdili da je potrošio preko 900 tisuća kuna. Došli su opet pa su utvrdili da je potrošeno još 140 tisuća kuna. On i njegova suradnica su trošili novac bez ikakve kontrole.

On je optužen ali i dalje je na svojoj funkciji.

Jednom kad postanu načelnici, gradonačelnici, župani, zauvijek to i ostaju. Omogućio im je to zakon poznat kao Lex šerif koji je, koje li slučajnosti, 2017. progurao Lovro Kuščević. Zahvaljujući njemu, lokalni vođe teško se smjenjuju a njihova pozicija dodatno učvršćuje.

- Postoji kazna da ako bude osuđen na više od mjesec dana zatvora da mora otići s funkcije. Međutim, poanta je u pravomoćna, a naši sudski procesi su spori tako da 4 godine sigurno neće biti pravomoćne presude a tada mandat već istječe, pojasnio je Pandžić.

Kakve su posljedice objasnio je prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji je kazao da je sada još jača pozicija načelnika i njihova mogućnost da budu bahati u obavljanju svoje funkcije. Oni su to shvatili i sada se tako i ponašaju.

Nije zakon jedini koji ih čini  nedodirljivima.

- Milan Bandić je najveći hrvatski politički fenomen. Može li itko u ovoj zemlji zamisliti premijera kojem su svi bivši ministri osuđeni ili su pod optužnicama i da je on još uvijek na vlasti? Da nekom premijeru USKOK na primjer dokaže da ima još jedan stan koji nije prijavio i tri takva tajna vjerojatno bi otišao. Mnogi su otišli zbog 300, 400 neprijavljenih kvadrata. A Milan Bandić se održao štoviše građani su ga birali 2017. kad je bio već na optuženičkoj klupi. Njemu je cijelo bivše poglavarstvo ili pod optužnicama ili optuženo. Ti ljudi su i dalje na svojim funkcijama, ali su sklonjeni u zavjetrinu i na savjetnička mjesta, objasnio je Pandžić.

Da mediji nisu otkrili  promjenu njezina  prebivališta,  mlada HDZ-ova načelnica Anita Nosić  vodila bi i danas općinu Lovreć. Pod pritiskom je ipak morala popustiti.

- Gospođa Nosić se zaplela u jednu svoju mrežu muljaža. Uspjela je kupiti stan uz državne subvencije u Zagrebu iako je živjela u Lovreću u tatinoj vili s bazenom, rekao je Pandžić.

- Niti građani tih lokalnih jedinica, objašnjava Koprić, ne misle da bi oni trebali dati ostavku. To je pokazatelj koliko je kod nas politička kultura nerazvijena da građani još ne razlikuju, ja bih rekao vrlo grubo, kršenje zakona od nekakve javne funkcije i etičke odgovornosti za javnu funkciju.

- Kod nas često vlada jedno licemjerje, kazao je Pandžić. Skloni smo javno osuđivati a kada dođe dan izbora ipak se mnogi sjete besplatnih udžbenika, vrtića  i kažu "ipak je on dobar, tko zna kakav će biti netko drugi, možda će to sve promijeniti". HDZ neće promijeniti ovaj zakon, zato što oni imaju najviše načelnika i gradonačelnika, rekao je.

I dok je takvih zakona i sve dok se na političku odgovornost i ne pomišlja, a građani šute o opravdavaju a svoje nezadovoljstvo tek rijetko i stidljivo iskazuju,  bit će dovoljno prostora za sve hrvatske šerife koji slobodno i neopterećeno mogu jahati ovom zemljom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!