18:18 / 17.12.2019.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Labirint: Razgovarali smo s roditeljima malog Gabrijela

-

-

Foto: - / -

Ovih dana u javnosti se pojavilo neslužbeno vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima smrti dječaka iz Metkovića Gabrijela Bebića.
Ovih dana u javnosti se pojavilo neslužbeno vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima smrti dječaka iz Metkovića Gabrijela Bebića. Tko je sve učinio propust u njegovu liječenju? Jesu li djeca tog kraja danas zaštićenija? Godinu dana poslije razgovarali smo s Gabrijelovim roditeljima.

Prošlo je godinu dana od smrti malenog Gabrijela. Njegovi roditelji Mišo i Ivana, njegova sestra Gabrijela i brat Mihael čuvaju uspomenu na njega. Godina je premalo je da se zaborave dani koji su njihove živote zauvijek promijenili.

Godinu dana prije... petak, prvi put odlaze liječniku...

- Žena ga je odvela u petak kod pedijatrice i njega i još dvoje djece. Malo su kašljucali, a pošto je vikend i bilo je sve u redu, ona je radi preventive dala antibiotik, sjeća se Mišo.

Nedjelja ujutro, drugi put odlaze liječniku...

- Pregledali su, ali to mi nije djelovalo dobro jer, ako je žena doma vidjela da je bijeli jezik i ako je dijete povratilo antibiotik, a oni su potvrdili da je to sve dobro, naglašava.

Noć s nedjelje na ponedjeljak, treći put odlaze liječniku...

- Mali je već teže disao, teško je disao, doveo sam ga tamo na hitnu i boljelo ga je s desne strane. Ja kažem, reci gdje te boli i on kaže tu. Pregledali su ga, za njih je to opet sve u redu, govori.

Ponedjeljak ujutro, četvrti  put odlaze liječniku...

- Govorio sam sestri, daj zovi doktora, malome mi nije dobro. Dva- tri puta sam ponovio. Zovni doktora, malome mi nije dobro, a ona govori: Ima ovdje pacijenata, gužva je. Idite na hitnu, ako vas ne prime, vratite se nazad, sjeća se Mišo.

- Došao sam na hitnu, doktorica je povirila, nije to slučaj za nas, kaže vodite ga pedijatru, ja govorim sada sam bio tamo, ne mogu me primiti i onda je ona rekla: Bože moj, što je ovo, rekao je Mišo.

11. studenog 2018. Gabrijel Bebić u splitskoj bolnici umro je od sepse. Jer streptokokna upala nije navrijeme prepoznata i odgovarajuće liječena.

- HLK me tereti najviše što nisam dala antibiotik širokog spektra kojeg nisam dala, a kojeg nisam ni mogla dati jer u mojoj ordinaciji, niti u DZ, niti u Metkoviću isti nije postojao ni tada ni sada, govori liječnica.     Prosinac 2018.

- Također me terete da nisam započela terapiju koju smo započeli u trideset sekundi udaljenoj hitnoj. Po njihovom, trebala sam započeti u mojoj neopremljenoj ordinaciji, a ja sam smatrala da dijete treba odvesti odmah na lice mjesta od kuda transport kreće, naglasila je liječnica Ksenija Kaleb.

- HLK čvrsto stoji iza utemeljenosti ovog stručnog mišljenja jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika, rekli su iz HLK.

- Oni koji su propustili utvrditi dijagnozu i sagledati to cijelo stanje oni nisu prozvani, nažalost, poslana je poruka da se nečinjenjem vama neće ništa dogoditi.

- Ona je hrvatskoj javnosti već kriva.

- Sustav je definitivno zakazao.

Godinu dana poslije, kako saznaje Index, vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima smrti Gabrijela Bebića doktoricu Kseniju Kaleb oslobađa krivnje. Njezin postupak u liječenju dječaka ocijenjen je potpuno ispravnim. I tako pobija nalaz Hrvatska liječničke komore.

- Onaj dan iz komore kad je rečeno da je doktorica Ksenija optužena, bio mi je najgori dan u životu, ta žena je dala sve od sebe do zadnjega, a pojedinci su je optužili, drago mi je bilo onaj dan kad sam čula da je doktorica svake krivnje maknuta, a pojedinci su sve svalili na nju, rekla je Gabrijelova mama.

Sustav je zakazao na Gabrijelu

- Želim da moje dijete ima mira. Ja ga nikad neću imati, rekla je majka. 

Vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu koje još službeno nije objavljeno utvrdilo je propuste u liječenju nekoliko osoba. Među njima su Gabrijelova pedijatrica. Tu je i  medicinska sestra koja je odbila primiti dječaka i njegova oca. Utvrđeni su propusti i kod više liječnica Hitne pomoći.

- Što se krivaca tiče, oni su to mogli riješiti za sedam dana, isto kako su ovi ljudi sad riješili.  Međutim, ovi su htjeli smuljati. Napraviti cirkus, baciti na drugoga, na Kseniju. Ne naslađujem se ja. Taj teret će oni morati podnijeti ili od suda ili od Boga, rekao je Mišo.

- Samo ću zamoliti suce i bilo koga tko bude u ovom slučaju. Nemojte mi lagati nad grobom djeteta, naglasio je.

Jesu li dana obećanja prije godinu dana o boljoj zdravstvenoj skrbi stanovnika ovog kraja ispunjena? Koliko je smanjena opasnost da se Gabrijelov slučaj ne ponovi?

- Zaštitu imamo nikakvu u slučaju komplikacija. Mi i dalje idemo u Split ili u Dubrovnik, naš je kadar u Metkoviću, govori.

- Ništa se nije promijenilo, jedino što je došao CRP i inkubator nakon Gabrijelove smrti, nakon šest mjeseci. Jedino mi je drago da djeca imaju koliko-toliko zaštitu, a što se tiče ovoga drugoga, nama trebaju helikopteri, rekao je  tata.

- Oni su dosad mogli i helikoptersku službu oformiti i početi raditi dnevnu bolnicu. To što oni kažu, tri četiri godine, ja mislim da tako nije bilo baš rečeno. Bilo je rečeno da se ona trebala pokrenuti u šestom mjesecu prošle godine, međutim, oni su to opet preskočili, govori Mišo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!