Labirint: Sve afere Milana Bandića

15.12.2020.

22:45

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/I.B./HRT

default error photo
I dok mu se na Županijskom sudu - sudi za nezakonito zapošljavanje, neumornom gradonačelniku na teret se stavljaju neke nove afere.
Da su institucije odradile svoj posao, pitanje je bi li Milan Bandić kretao u još jednu izbornu utrku. I dok mu se na Županijskom sudu  - sudi za nezakonito zapošljavanje, neumornom gradonačelniku na teret se stavljaju neke nove afere.

-
170 milijardi kuna. Do sada je koristio, s njima je upravljao Milan Bandić. Vozi se u automobilu koji plaćamo 400 do 500 kuna dnevno. I to utvrdi revizija i opet se ništa ne dogodi, produži se ugovor s tom rent-a-car tvrtkom, upozorava nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek.

➡️ Bandić došao na premijeru Juričanova filma, izvrijeđao ga i otišao
➡️ Svjedokinja na suđenju Bandiću uhvaćena u laži
➡️ Žičara i što sve izlazi na vidjelo u Zagrebu

- To je ogroman novac. Ogroman novac s kojim je Zagreb mogao zasjati kao jedna lijepa mala metropola na jugoistoku Europe. Njegovi motivi su prilično jasni, a njegova vladavina za grad Zagreb pogubna i to se vidi na svakom koraku, ističe Ankica Mamić.

- 300 milijuna kuna obveznica Holding je plasirao prije 12 godina kako bi obnovio odvod i infrastrukturu koja je u centru grada stara između 60 i 80 godina. Nažalost manje od pet posto tog novca je namjenski utrošeno. I ne samo to, od tih obveznica nismo vratili gotovo ništa i uskoro će doći na naplatu tih dvije milijarde kuna, ističe Petek. Dodaje kako stanari Trnja i nemaju ili vodovod ili kanalizaciju, a gledaju na fontane, te da 90 tisuća Zagrepčana nema spoj na gradsku kanalizaciju, a njih 60 tisuća na gradski vodovod. 

Gdje ide novac građana Zagreba?

- Postoje brojni način kako Milan Bandić dijeli naš novac, kako dijeli stanove koji su u vlasništvu Zagreba. Više od 7 tisuća stanova dvijestotine objekata i dvije tisuće poslovnih prostora. Ono što se mene dogodilo, a čini mi se da je inače slučaj - javlja vam se osoba iz gradske uprave koju poznajete od prije, naprosto smo u istom gradu, i kaže: ti vjerojatno imaš neke potrebe, možda imaš neku tvrtku ili imaš neke udruge s kojima si radio do sada, mi bismo tu mogli učiniti čuda da se pomogne tim udrugama. Pa udruge imaju prostor pa možda imaju gradski prostor pa ako nemaju tu postoji mogućnost, a mogla bi se i ta dvorišta dodatno urediti, znaš Zrinjevac ti ima prekrasne aranžmane, jesi li zainteresiran da popijemo kavu da detaljnije popričamo o tome, ako jesi poslije se možeš susresti s gradonačelnikom, tvrdi Renato Petek.

- Ja sam naravno to odbio. Kada sam postavljao neka pitanja poput: zašto azbest stoji još uvijek na krovovima vrtića i škola onda je gradonačelnik rekao: evo pročelnik Lovrić će vam prići, vi ćete se to sve dogovoriti što trebate i onda mi je prišao Lovrić. U hodniku smo obavili razgovor. Ja sam pitao zašto se to ne mijenja kad postoje stavke godinama u proračunu iz kojih se to može izrealizirati? On je rekao: pa zar nemaš ti neku tvrtku? Prošli put kad nas je netko napadao za to pitanje onda je taj naknadno dostavio ponudu s tvrtkom koja je zbrinjavala azbest i radila krovopokrivačke radove. U tom trenutku prolazi gradonačelnik i pita: dečki jeste se dogovorili?, dodaje. 

Sporna žičara i dodatni ugovori

- Ona poznata hrvatska: neka instuticije rade svoj posao, se nažalost na primjeru Milana Bandića nije pokazala točnom. Evo on sad ponovno može ući u kampanju za još jedan mandat budući da niti jedna presuda protiv njega nije niti blizu pravomoćnosti, kaže Ankica Mamić.

- Ova žičara nije projekt za dizanje izletnika na vrh Sljemena, nego je ovo projekt za dizanje love koja će biti korištena da se ilegalno financira kampanja Milana Bandića, rekao je Tomislav Tomašević iz političke platforme "Možemo".

- U trenutku sklapanja ugovora Gip pionir koji je dobio ugovor za gradnju žičare ponudio je najpovoljnije cijene. U troškovniku su navedene sve stavke, a u ugovoru stoji da nema promjena cijena. Također da je Gip pionir imao na uvid svu dokumentaciju da je bio na terenu i da grad Zagreb neće priznati nikakve dodatne troškove. A priznati su dodatni troškovi skoro do trideset posto, a 30 posto je limit da se ne bi morao poništiti taj natječaj. Osim tog ugovora kada su došli do 30 posto potpisivali su brojne dodatne ugovore: za izgradnju parkinga, za izgradnju kružnog toka ispred same žičare, tvrdi Petek.

"Ima materijala za buduće optužnice"

- On je prvi populistički političar u Hrvatskoj. On naravno nije populist, on samo želi stvoriti dojam da pripada narodu, da je dio naroda. 13 optužnica i jedno suđenje koje je u tijeku. Tome treba dodati i ovo praktički svakodnevno iskakanje neke nove afere. Trenutno je u fokusu gradnja Zagrebačke žičare gdje ćemo prema svemu sudeći imati još puno puno materijala za neke buduće optužnice. Njega dovodi u situaciju, ako nije politički živ onda je pravosudno mrtav, tako da je meni njegova motivacija potpuno jasna, naglašava Ankica Mamić.

- On je sada, u ovom proračunu, pomalo i špekulativno nametnuo temu da će se prodati Paromlin, da će se prodati ona Gredelj i također Zagrepčanka kako bi se namaklo više od milijardu kuna koje nedostaju u proračunu, kako bi mogao ići u predizbornu kampanju sa novim obećanjima i zadržati sve ono što je do sada uspio plasirati kao svoje projekte. Bandićeve karte od četiri kune, Bandićeva pomoć umirovljenicima od 100 do 300 kuna i ostale druge pomoći koje su zapravo pomoći od našeg novca koji svi zajedno uplaćujemo u blagajnu, ističe Renato Petek

Periferija i mreža prijatelja

- Ja ne mislim da Bandića bira periferija. Bandić je je periferiji nešto učinio i oni tu svoju zahvalnost na neki način pokazuju, ali vi kad gledate te velike projekte oko kojih Bandić vrti, to su projekti koji su u stotinama milijuna kuna, tu ćete uvijek vidjet nekog ili sa Šalate ili s Gornjeg Pekrižja. Kad pogledate tu njegovu cijelu, rekla bih cijelu mrežu njegovih prijatelja i poznanika, u ovim velikim poslovima nema, vjerujete mi, niti jednog poduzetnika iz Kozari Boka, naglašava Ankica Mamić.

- Kad smo saznali da je sestra ministra Beroša prokuristica i direktorica ili članica NO-a u više tvrtki u vlasništvu CIOS grupe. Od trenutka od kad je ona postala prokuristica ili direktorica ili članica NO-a, u tom trenutku je grad Zagreb povećao ugovore s 8 milijuna kuna, u te tri godine od kad je gospođa na istaknutoj poziciji, na 24 milijuna kuna, ističe Renato Petek.

Što Milan Bandić ima da bi imao garanciju?

- Za vrijeme vladavine Milana Bandića Zagrebačko Sveučilište koje je u bivšoj državi bilo prestižno i vrlo visoko pozicionirano, ako se sjećate naš je gradonačelnik Zagrebačko Sveučilište pobratimio sa sveučilištem iz Jagodne. Ja sam sigurna da nitko od vaših gledatelja ne zna gdje se to mjesto nalazi, rekla je Ankica Mamić. 

- Mislim da je to pitanje za HDZ. Ako HDZ diže ruku i podržava sve ove projekte po gradu pa sad i ovu prodaju ovog vrijednog zemljišta onda je ključno pitanje što Milan Bandić ima da bi imao garanciju, da bi se mogao osjećati tako siguran da može raditi što god želi, upitao je Renato Petek.

- Nije Bandić samouvjeren i nije Bandić jak, Bandić je u svojoj javnoj komunikaciji nepristojan. Ja često kad našeg gradonačelnika slušam, utišam ton jer on ionako govori što hoće, a ne što ga je netko pitao. Najveći dio ovog što je Milan Bandić napravio u proteklih 20 godina bilo bi najbolje porušiti i zaboraviti. Vidjela sam da je slogan njegove kampanje neumoran, grad je stvarno umoran od Milana Bandića, ističe Ankica Mamić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!