17:00 / 08.04.2019.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/I.H./HRT

Labirint - Zašto zapravo Hrvati iseljavaju

-

-

Foto: - / -

I dok ostajemo taoci političkih elita koje ne pokazuju ni najmanju namjeru da ozbiljnije nešto poduzmu, projekcija je da će u Hrvatskoj ostati samo stariji ili oni interesno povezani kojima i nije stalo da se bilo što u ovoj zemlji mijenja.
U posljednjih pet godina 300 000 građana, uglavnom mladih, napustilo je Hrvatsku. Trend je to koji se ne zaustavlja. Svake godine odlazi ih više od 50 000. Istraživanje provedeno među 1200 Hrvata koji su se iselili u Njemačku nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju autora doc. dr. Tade Jurića, profesora Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta je pokazalo: NE odlaze zbog siromaštva, već zbog nepravde, korupcije i pravosuđa. 

Vinko Vinković, Mia i Marko Maras i Željko Lasić među onima su koji su se posljednjih godina odselili u Njemačku. Bez obzira na dob, s djecom ili bez njih, otišli su u bolji život.

- Korupcija, nepotizam političkih elita, jednim dijelom je iseljavanje kazna političarima, kazna svim onim koji su uspravljali ovim društvom, ovom državom. dakle, vidjeli smo da se u društvu ne kažnjavaju, nesankcioniraju loša ponašanja, ne nagrađuju se dobra ponašanja. To je percepciaj naših iseljenika.  Oni naprosto doživljavaju da se hrvatsko društvo moralno slomilo. Slomilo se zbog upravljačkih elita, rekao je Tado Jurić.

Mladom bračnom paru Marasa, nakon završenog fakulteta, nije trebalo dugo da donese odluku. Bilo je pitanje samo u koju će zemlju otići. Mario Vinković javnosti je poznat kao otac koji je opjevao tužni odlazak svoga sina.

Cijela obitelj Vinković iz Vrbanje s time se teško miri. Kolodvori su im mjesta susreta. Poduzetnik Željko Lasić jedan je od osnivača HDZ-a, ali nepravda, pravosuđe i korupcija natjerali su ga  da u 59. napusti Imotski. Nakon 33 poduzetničke godine odjavio se iz Hrvatske.

Istraživanje je provedeno među iseljenicima od juga do sjevera Njemačke. I nije iseljavanje specifično za našu zemlju. I jugoistok i istok Europe s tim su se susreli još prije sedam godina, ali po nečemu smo iznimka.

Osamdeset pet posto izjavilo je da se u dogledno vrijeme ne namjeravaju vratiti. Od toga polovina njih možda bi došla u Hrvatsku tek nakon odlaska u mirovinu.

I dok ostajemo taoci političkih elita koje ne pokazuju ni najmanju namjeru da ozbiljnije nešto poduzmu, projekcija je da će u Hrvatskoj ostati samo stariji ili oni interesno povezani kojima i nije stalo da se bilo što u ovoj zemlji mijenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!