Laco: Netočno je da sam po Bandićevom naputku premiještao ljude

14.02.2022.

15:03

Autor: Hina/HRT

Miro Laco/arhivska fotografija

Miro Laco/arhivska fotografija

Foto: Dalibor Urukalovic / PIXSELL

Nekadašnji pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco je, iznoseći obranu u aferi ''Agram'', netočnima nazvao optužbe da je bivši gradonačelnik Milan Bandić tražio od njega da premjesti zaposlenike koji nemaju potrebne kvalifikacije te da je o nedostatku uvjeta doznao tek u istrazi.

- Nema dokaza da je Bandić od mene tražio da premjestim ljude koji nemaju potrebne kvalifikacije, a nema dokaza ni da sam bio upoznat s nedostatkom uvjeta. Moram istaknuti da sam tek nakon otvaranja istrage saznao da su nedostajali uvjeti za zapošljavanje Roberta Ljutića, Marije Caharije i Pavle Šušković', rekao je Miro Laco u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.


Prema Uskokovoj optužnici, Bandić je, od 29. listopada 2012. do 27. ožujka 2014., tražio u više navrata od Lace i tadašnjeg pročelnika Stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma da osobama s kojima je bio poslovno i privatno povezan, osiguraju premještaje na radna mjesta u Gradu Zagrebu s većim koeficijentima plaće, iako nisu ispunjavali propisane uvjete.


Među njima su, tvrdi Uskok, bili Ljutić, Caharija i Šušković za koje je Laco, sukladno Bandićevim zahtjevima, sistematizirao nova radna mjesta prema izmijenjenom Pravilniku o unutarnjem redu Ureda gradonačelnika.


Laco je, iznoseći obranu, opovrgnuo Uskokovu tvrdnju da je Bandić od njega u više navrata tražio da službene automobile stavi na raspolaganje privatnim osobama.


-'To je zlonamjerna, tendenciozna i netočna tvrdnja Uskoka, osvrnuo se Laco optužnicu koja ga tereti da je na Bandićeve zahtjeve ustupao službene automobile u privatne svrhe Mili Horvat, Sandri Perković, Dijani Muhović, Veljku Horvatu, Josipu Katiću, Ratimiru Jurekoviću, Zdenku Antunoviću i Mili Macanu, čime je Zagreb oštećen za gotovo 18.000 kuna.


- Nisam imao mogućnost praćenja rute vozila kako bi utvrdio je li osoba odstupila od rute putovanja. To je bila isključivo odgovornost osobe koja je to lažno navela u svojem izvješću o službenom putu. Ja sam odlučivao isključivo na temelju dokumentacije i izjavi osobe koja je obavila službeni put', zaključio je Laco.


Obranu u aferi "Agram" još ranije je iznio suvlasnik tvrtke C.I.O.S. koji je nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića postao prvooptuženi u ovom slučaju, a tužiteljstvo ga tereti za neimovinsku korist.


Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.


Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.


Na raspravi početkom ožujka 2021. postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače prošle godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!