08:39 / 14.01.2018.

Autor: HRT

Lactalis prodavao mlijeko sa salmonelom - ne i u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Proizvodi su opozvani u prosincu, nakon što je u tvornici utvrđena prisutnost salmonele. Tužbe su podnijeli roditelji čija su se djeca razboljela nakon konzumacije.
Više od 12 milijuna kutija mlijeka u prahu za bebe u 83 zemlje povučeno je iz prodaje zbog skandala sa salmonelom u koji je uključena francuska mliječna tvrtka Lactalis. Proizvodi su opozvani u prosincu, nakon što je u tvornici utvrđena prisutnost te bakterije. Proizvodi se u svijetu prodaju kao brandovi Milumel, Picot i Celi, a obuhvaćaju zemlje u koje se izvoze, od Velike Britanije preko Kine do Pakistana i Sudana. 

Straha od zaraženog mlijeka u prahu u Hrvatskoj ne bi trebalo biti. Iz Hrvatske agencije za hranu kažu kako nisu primili obavijest da je sporni proizvod na našem tržištu. Europarlamentarka Biljana Borzan potvrdila je kako je bilo slučajeva da kontaminirana hrana u nekim državama EU-a prodavala i nakon što je otkrivena salmonela. Prema informacijama kojima ona trenutno raspolaže - nijedan od tri povučena proizvoda nije se prodavao u Hrvatskoj.Tužbe protiv Lactalisa su podnijeli roditelji čija su se djeca razboljela nakon konzumacije tog mlijeka. U Francuskoj je prijavljeno 35 slučajeva trovanja beba salmonelom. Još je jedan slučaj evidentiran u Španjolskoj, a u Grčkoj se čekaju nalazi o potencijalnoj zarazi dojenčeta. Udruge koje zastupaju žrtve smatraju da su vlasti neprecizno procijenile točan broj zaražene djece. Direktor Lactalisa Emmanuel Besnier je obećao odštetu obiteljima, istaknuvši da će biti provedena detaljna istraga.

Mnogi lanci supermarketa priopćili su da su prodavali Lactalisovu hranu za dojenčad i nakon opoziva. Lactalis će povući sve mliječne proizvode za djecu bez obzira na datum proizvodnje i mjesto prodaje, a to se posebno odnosi na supermarkete i drogerije. Cilj je ovog radikalnog koraka jednostavan: izbjegavanje rizika uzrokovanog ljudskom pogreškom", poručio je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!