14:56 / 09.02.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Ilčić: Dobre šanse da na izbore idemo sa Škorom

Ladislav Ilčić

Ladislav Ilčić

Foto: Studio 4 / HRT

Čelnik Hrasta i budući eurozastupnik Ladislav Ilčić danas je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekao kako Hrvatska treba više surađivati sa zemljama koje su joj slične, poput Mađarske, Slovačke, Češke ili Poljske, za koje je rekao da imaju zdrav odnos prema suverenizmu i globalizmu.

Ilčić, koji će 1. srpnja naslijediti Ružu Tomašić u Europskom parlamentu, rekao je da je već duže vrijeme prisutan u europskoj politici jer je član predsjedništva Europskog kršćanskog političkog pokreta (ECPM), koja okuplja stranke članice iz različitih europskih zemalja. Rekao je da je Ruža Tomašić imala uspješan mandat.

Odgovarajući na pitanje koji su naši najveći problemi koji se mogu i moraju riješiti u Europskom parlamentu istaknuo je neravnopravnost država te ustvrdio da velike zemlje još uvijek imaju prevelik utjecaj.

- Mislim da Hrvatska treba više surađivati sa zemljama koje su joj slične, poput Mađarske, Slovačke, Češke ili Poljske, što naša državna politika nekako izbjegava, rekao je Ilčić, dodavši da te države imaju zdrav odnos prema suverenizmu i globalizmu. Rekao je da je generalni problem cijele Europe manjak vjere ljudi u demokraciju.

Ilčić je rekao i da u pandemiji nije bilo dovoljno solidarnosti među državama Europske unije.

- Kad su krenuli u Italiji veliki problemi, nitko se nije sjetio iz Njemačke pozvati te bolesnike odvesti ih avionom u nekakvu njemačku bolnicu. Nije bilo dovoljno solidarnosti među državama članicama. Naravno da u EU-u svaka država vuče na svoju stranu, rekao je Ilčić.

Osvrnuo se i na pitanje eura rekavši da svi ekonomski pokazatelji govore da Hrvatska danas nije spremna za euro.

Ilčić je rekao da je zajedništvo važno, no da neki akteri u njihovom dijelu političkog spektra to ne razumiju ili ne žele razumjeti. Zajedništvo s Domovinskim pokretom se razvija, kaže.

- Mislim da ima dobre šanse da izađemo na lokalne izbore zajedno, rekao je Ilčić, dodajući da on nema savršeno mišljenje o DP-u Miroslava Škore, ali da ni Škoro nema savršeno mišljenje o njegovim Suverenistima. Određene zamjerke su normalne, ali ako u politici postoji određena sličnost, njihovi birači očekuju da djeluju zajedno, naglasio je. Ilčić je rekao i da sumnja da će ići na lokalne izbore s Mostom, za koje kaže da prikazuju nespremnost.

- Oni tumače da oni jedini donose promjene u Hrvatsku, rekao je Ilčić.

Rekao je kako bi, da je Most pristao ići s njima i DP-om na izbore, po D'Hondtovoj metodi lista dobila 32 ili 33 mandata, a ovako su zajedno dobili 24.

- To znači da bismo dobili devet mandata više i da gospodin Plenković ne bi uspio sastaviti ovakvu vladu kakvu je sastavio i da bi došlo do nekakvih promjena. Ako se pitamo tko je spriječio promjene, spriječio ih je Most kad nije htio ići s nama na izbore, poručio je.

Ilčić je rekao da je Istanbulska konvencija jedna od besmislica europske politike zato što ni u jednoj zemlji koja ju je ratificirala nije smanjila nasilje nad ženama. Besmislenim je nazvao i prepucavanje predsjednika Zorana Milanovića s udrugama poput B.a.B.e. oko nasilja nad ženama.

- Jedino ako ćemo odgajati mlade ljude, ako ćemo odgajati cijelo društvo za te vrijednosti da zaista cijenimo drugu osobu, a ne da nam ta druga osoba bude objekt za nekakvo zadovoljavanje naših želja, jedino tako ćemo se moći boriti protiv nasilja nad ženama, rekao je Ilčić, dodavši da i Milanović i udruge zastupaju vrijednosni sustav koji je suprotan ovome o čemu on govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!