Modernizirati Zagrebačko sveučilište, student mora biti u središtu

17.10.2022.

19:34

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Novi rektor Zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić

Novi rektor Zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić

Foto: HTV / HRT

Uoči sutrašnje inauguracije, razgovarali smo s novim rektorom Zagrebačkog sveučilišta Stjepanom Lakušićem. Inače, on je i najmlađi rektor u povijesti tog Sveučilišta, dolazi s Građevinskog fakulteta na kojem je također svojedobno bio najmlađi dekan. Želi modernizirati Sveučilište, obnoviti ga nakon potresa i što još - otkrio je našoj Sunčici Findak.

Lakušić koji će u narednom razdoblju voditi Zagrebačko sveučilište, imat će osam prorektora, oformljen je cijeli tim.

- Sveučilište u Zagrebu u idućem razdoblju očekuju izazovni koraci, prvenstveno je to obnova infrastrukture koja je oštećena u potresima. Investicije su negdje oko 2,5 milijarde kuna. Moramo voditi brigu o kvalitetnijoj međunarodnoj prepoznatljivosti, pokazivanje rezultata Sveučilišta. Upravo su ti resori dobili rasterećenje, upravo zbog toga je jedan prorektor više u odnosu na prethodni sastav, pojasnio je u Dnevniku svoju poziciju budući rektor Zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić. 

Odgovorio je na pitanje hoće li Zagrebačko sveučilište dobiti svoj kampus, a što već imaju druga sveučilišta poput primjerice riječkog, zadarskog ili osječkog. 

- Zagrebačko sveučilište je sa svoje 363 godine starosti bilo drugačije koncipirano, malo su razvedene zgrade fakulteta, ovdje možemo govoriti o nekoliko lokacija u obliku kampusa. U mojem mandatu kampus Borongaj je definiran kao jedan od prioriteta. 

Zagrebačko sveučilište nema dovoljno smještajnih kapaciteta za studente. 

- Moramo ovdje istaknuti, nema gotovih projekata. Važno je istaknuti da uprava mora prirediti projekte, kako bi se tražila sredstava. Za sada projekata nema, treba ih realizirati, dodaje Lakušić.

Na rang listi sveučilišta, zagrebačko je nikada lošije pozicionirano.

- Tu je propast dosadašnje uprave Sveučilišta. Možda slabom ažuriranju ili slaboj brizi. Mi godišnje objavljujemo 3.500 do 3.600 radova. Ako je 20% od toga krivo navedeno u bazama, znači da nije povezano sa Sveučilištem u Zagrebu, onda smo to trebali ranije uočiti. Mi smo u svojem programu već to definirali, rasteretili smo prorektora za znanost i napravili novi resor za međunarodnu suradnju koji ima zadatak da brine o reputaciji Sveučilišta na rang listama, ističe.

Imamo novi Zakon o znanosti i visokom obrazovanju, a bilo je ideja da bi mandat rektora trebao trajati šest godina. Kaže da on nije bio za taj prijedlog.

- Nisam. Kod premijera sam rekao da je model 4+4 puno povoljniji.

Govoreći o prvim potezima, Lakušić ističe.

- Jedan od prvih poteza je bio da imamo "clean start". Traženje revizije poslovanja cijelog Sveučilišta, ono je napravljeno od 1.1.2019. do 31.12.2021. godine. U toj cjelovitoj reviziji upravo su istaknute manjkavosti i dane preporuke. Imamo sada "crno na bijelo" što u poslovanju nije bilo transparentno. Očekivao sam da je poslovanje modernije.

Dodaje da se može očekivati za njegova mandata da će se Sveučilište modernizirati.

- To je osnova programa. Student u središtu, kvalitetniji nastavni programi koji imaju internacionalni karakter i naravno pouzdan partner za gospodarstvo. To je moderno sveučilište, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!