12:51 / 11.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Grbin: Zgroženi smo Vladinim kašnjenjem s mjerama pomoći građanima

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u petak na ogroman inflatorni udar na građane, istaknuvši da su zgroženi što Vlada kasni s mjerama pomoći građanima.

- Inflatorni udar na hrvatske građane u ovom trenutku je ogroman, a pogotovo je izražen u proizvodima koji čine većinu potrošačke košaric, istaknuo je Grbin na konferenciji za novinare.

Rekao je da su u SDP-u zgroženi činjenicom da Vladine mjere kasne i da se s njima odugovlači, a da su one koje su donijete potpuno nedostatne.

SDP je, kazao je očekivao da će Vlada na jučerašnjoj sjednici ponuditi nešto konkretno, a dobili smo jedino nove odgode i obećanja da će s mjerama izaći u dogledno vrijeme iako su one već sada potrebne.

Saborski zastupnik Boris Lalovac u petak je u ime Kluba zastupnika SDP-a prozvao Hrvatsku narodnu banku da ne radi ništa po pitanju obuzdavanja inflacije, upitavši dokle će se to tolerirati.

HNB se bavi dizajnom kovanica eura, trgovanjem vrijednosnih papira, hvatanjem pozicija u Europskoj središnjoj banci, a viceguverner, čija je plaća duplo veća od premijerove otkupljivanjem dugova od građana u problemima, kazao je Lalovac u slobodnom govoru, pitajući koliko dugo će se to još tolerirati.

- Koliko dugo će Vlada tolerirati da u HNB-u ne samo da ne rade ništa nego se rugaju onima koji pokušavaju nešto što napraviti?, upitao je Lalovac.

- Za guvernera je rekao kako izjavljuje da ga nije briga za inflaciju i šalje građane da idu kupovati tamo gdje je jeftinije kao da ne živi u ovoj državi i kao da ne polaže račune Saboru, kazao je Lalovac.

Istaknuo je da HNB mora aktivno djelovati zajedno s Vladom i pomoći joj u suzbijanju inflacije te mora biti podrška društvu.

- A oni se ne bave ničime...a to rade zato što mogu, rekao je Lalovac, optužujući HNB za nerad te bahato obezvređivanje Sabora, Vlade i države.

HNB je tu kao fikus koji služi za jako dobra primanja i samo je pitanje dokle će se to tolerirati, zaključio je zastupnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!