Lalovac: Ne bi bilo inflacije da se plin prodavao po 20 eura MWh

22.09.2022.

15:24

Autor: V.K./Hina/HRT

Boris Lalovac

Boris Lalovac

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac ustvrdio je u četvrtak u saborskoj raspravi kako ne bi bilo inflacije u Hrvatskoj da se plin prodavao po cijeni od 20 eura MWh umjesto po daleko višoj cijeni.

Da je plin korišten po 20 eura, kao što je trebao biti, ne bilo inflacije u Hrvatskoj, inflacija se mogla spriječiti na ovoj razini, kazao je Lalovac u raspravi o izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021..

Nakon izbijanja afere s preprodajom plina u Ini oporba je potpisima na dnevni red rasprave Sabora pogurala izvješće o radu HERA-e kako bi osigurala da se na plenarnoj sjednici raspravlja o pljački Ine.

U raspravi o izvješću tražila je tako konkretne odgovore na pitanja kako HERA nije uočila ništa sumnjivo u preprodaji plina, te po kojim kriterijima je tvrtka OMS Upravljanje, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna, dobila dozvolu za trgovanje plinom.

Zamjenik Upravnog vijeća HERA-e Željko Vrban ponavljao je da HERA ne kontrolira nego nadzire tržište i daje prijedloge za unapređenja, ne analizira pojedinačne ugovore o prodaji plina, nema uvid u cijene u ugovorima kao i da nisu dobili nikakva upozorenja ili prijavu .

- Regulator se ne smije petljati u funkcioniranje tržišta ali treba nadzirati tržište, to znači da nadzire trgovanje internim informacijama i zloupotrebu tržišta kao što je umjetno spuštanje ili podizanje cijene, pojasnio je.

Dodao je i kako vjerojatno danas na tržištu ima više subjekata koji su plin nabavili primjerice 2020. ili 2021. godine po cijeni od 20 eura MWh i da oni mogu odlučiti hoće li ga koristiti za svoje kupce ili preprodavati ako imaju viškove.

- Dosad se nismo susreli s takvim poremećajima na tržištu i da se tako nešto može događati, da će cijena deset puta otići gore, rekao je Vrban.

O davanju dozvola za trgovanje plinom Vrban je kazao da provjeru rade stručne službe HERA-e i utvrđuju postoje li uvjeti za izdavanje.

Vi govorite da ništa ne možete, a de facto možete sve, ustvrdio je Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) poručivši Vrbanu da radi građane idiotima.

Netko je uzeo milijardu kuna, a vi kažete da to nije jedini ugovor gdje se hrvatski plin prodaje po 20 eura, a u skladištu Okoli završi po cijeni od nekoliko stotina eura, kazao je Brumnić.

U ime Vlade državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić zaključio je kako nije normalno da kod nekoga tko je opskrbljivač 80 posto količina plina otiđe u trgovanje, preprodavanje i špekulacije, podsjetivši da je Vlada dala negativno mišljenje izvješćem HERA-e.

Kategorički je pritom odbio da ministar nešto naređuje HERA-i, a na upite oporbe gdje se fizički nalazi opljačkani plin Milatić je kazao da koliko on zna hrvatski plin u načelu ostaje u Hrvatskoj.

Arsen Bauk (SDP) usporedio je HERA-u sa starogrčkom boginjom , kćerkom titana Krona, koji je svoju djecu doživljavao kao prijetnju vlasti pa ih je sve, pa tako i Heru, progutao.

- Nekoliko tisuća godina kasnije jedan drugi titan, Plenković, Heru doživljava kao prijetnju svojoj vlasti i odlučio ju je progutati, vi ste sada u njegovom želucu i jedno je ostalo pitanje kako ćete izaći , kazao je Bauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!