Lampaši iz Međimurja

31.10.2018.

16:55

Autor: Ivica Grudiček/M.M./HRT

default error photo
Od milijuna svijeća i lampiona zapaljenih na našim grobljima, samo je manji dio iz domaće radinosti. Donosimo priču o jednoj od malobrojnih svjećarskih obitelji iz Međimurja.
Od milijuna svijeća i lampiona zapaljenih na našim grobljima, samo je manji dio iz domaće radinosti. Ostatak uvozimo, prema nekim procjenama, u vrijednosti od četrdesetak milijuna kuna. Iako je domaća proizvodnja skromna, ipak je ima. Donosimo priču o jednoj od malobrojnih svjećarskih obitelji iz Međimurja.

Nakon dugogodišnjeg rada u Njemačkoj obitelj Dobošić vratila se u rodni Lopatinec i ušteđevinu uložila u svijeće i lampione. Počeli su u podrumu, a danas su među većim proizvođačima u Hrvatskoj.

Obrt se prostire na šest tisuća četvornih metara.

"Nisam pobornik kredita, nemam kredita, sav sam višak uložio u tehnologiju, prošle smo godine kupili jedan stroj, ove godine drugi, kaže Ivan Dobošić.

Ovih dana strojevi rade bez prestanka, tijekom jednog sata proizvedu tisuće svijeća. 

Iako je svjećarstvo kod nas tradicionalna djelatnost, obitelj Dobošić jedna je od malobrojnih koja se u tome održala.

Nažalost, proizvodnja svijeća, kao i ostali tradicionalni obrti - nestaje. Ali obitelj Dobošić ne odustaje. Dokazuju da i kod nas u obrtu ima budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!