18:36 / 08.10.2018.

Autor: HRT

Lana i Mia - priča o hrabrosti i ustrajnosti

-

-

Foto: - / -

Unatoč teškoj dijagnozi, u ovoj je obitelji mnogo više smijeha nego suza. Lanu i Miju roditelji pokušavaju osposobiti za život.
Lana i Mia petnaestogodišnje su blizanke. Odlične su učenice. Pri porođaju došlo je do krvarenja u mozgu, što je kod njih izazvalo cerebralnu paralizu. Zahvaljujući upornosti njihovih roditelja, napredak je golem. One danas mogu i hodati.

Za dijagnozu cerebralne paralize doznali su kad su djevojčice imale mjesec i pol dana. U trenutku rađanja doživjele su krvarenje u mozgu 3. stupnja.  Najvažnije je bilo intenzivno i odmah početi vježbati, no u državnim je institucijama nedostajalo sluha.

Na Goljak su krenule s 3 mjeseca - po deset dana su vježbale svaka tri mjeseca što je, prema mišljenju njihovih roditelja bilo premalo i neadekvatno.

Razočarani u sustav koji je pružao premalo, odlučili su se osloniti na vlastite snage. Kad su Lana i Mia imale 18 mjeseci, u privatnom aranžmanu počeli su svakodnevno vježbati po 8 sati. Ostavili su svoj posao i odlučili se za status roditelja njegovatelja. 

Novčano obitelji pomažu roditelji, donatori, a ove su godine u rujnu, uz pomoć Zaklade "Hrvatska za djecu", nakon 15 godina otišli su i na pravo ljetovanje.

Lana i Mia treniraju i judo. Bez obzira na teškoće, u klubu Fuji kažu - nisu drukčije od ostalih.

Unatoč teškoj dijagnozi, u ovoj je obitelji mnogo više smijeha nego suza. Lanu i Miju roditelji pokušavaju osposobiti za život. Pokušavaju ih ohrabriti da na svoje nedostatke ne gledaju kao na prepreke i izlike već kao poticaj da što hrabrije idu kroz život uz kvaltetno odrastanje i obrazovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!