13:42 / 10.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Langeliću povećali kaznu za ubojstvo supruge

Fotografija: Marko Lukunic/ PIXSELL

Fotografija: Marko Lukunic/ PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud RH povećao je na 21 godinu zatvorsku kaznu Željku Langeliću, osuđenom na Županijskom sudu u Bjelovaru na 15-godišnju kaznu zatvora zbog brutalnog ubojstva supruge.
Vrhovni sud Republike Hrvatske povećao je na 21 godinu zatvorsku kaznu Željku Langeliću, osuđenom na Županijskom sudu u Bjelovaru na 15-godišnju kaznu zatvora zbog brutalnog ubojstva supruge, majke sedmero djece, u obiteljskoj kući u Marinu Selu u travnju 2018.

Osuđeni Langelić 24. travnja 2018. godine ubio je suprugu u dnevnom boravku obiteljske kuće u kojoj je s njom živio u Marinu Selu kod Lipika. U namjeri da je usmrti, preko glave joj je na vrat prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra koju je zatim čvrsto stegnuo i držao je tako stegnutu sve dok je nije zadavio. Potom je izašao iz kuhinje i zapalio pomoćne prostorije kuće te pobjegao.

Prije nego što ju je ubio, Langelić je svoju suprugu u duljem vremenskom razdoblju maltretirao i prijetio joj smrću.

S obzirom na okolnosti kaznenog djela Vrhovni sud je, među ostalim, prihvatio argument državnog odvjetnika da je osuđenik isplanirao ubojstvo.

- Jedino ovakvom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja, čime je izražena društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jača se povjerenje javnosti u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utječe na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela i jača svijest o pogibeljnosti počinjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja te će se omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo, stoji u obrazloženju pravomoćne presude. Uz zatvorsku kaznu, ubojici je propisana i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu.

Vrhovni sud izvijestio je da je, razmatrajući žalbu, utvrdio da je - prvostupanjski sud pravilno optuženiku kao olakotnu okolnost uzeo priznanje počinjenja djela i dosadašnju neosuđivanost. No pogrešno je ocijenjeno olakotnom okolnošću optuženikovo kajanje jer ono nije bilo iskreno s obzirom na to da je izraženo bez odgovarajuće afektivne pratnje, a optuženik je nekritičan spram sebe i vlastitih postupaka. Zaključili su i da je precijenjen značaj sudjelovanja u Domovinskom ratu s obzirom na narav i prirodu počinjenog kaznenog djela.

- Vrhovni sud Republike Hrvatske ističe da je optuženik iskazao znatno veću kriminalnu količinu od one koju je cijenio prvostupanjski sud jer je kazneno djelo unaprijed isplanirao i proveo ga u djelo. Riječ je o kaznenom djelu u kojem je ranije zlosavljanje oštećenice kvalifikatorna okolnost koje djelo čini teškim ubojstvom. Optuženik je, osim oštećenice, prije učestalo zlostavljao i djecu. Nije cijenjena okolnost da je optuženik prilikom počinjenja djela oštećenici prouzrokovao i dodatnu patnju jer je smrt nastupila davljenjem, a opće je poznato da u takvim situacijama smrt ne nastupa odmah, izvijestio je Vrhovni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!