14:40 / 12.12.2019.

Autor: D.M./Hina

Lani u Hrvatskoj od pirotehnike stradalo 25 osoba

Foto: ilustracija, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Preventivna akcija 'Mir i dobro' počinje u petak, 13. prosinca, a završava 8. siječnja.
Splitska policija, vatrogasci i Hitna pomoć posljednjih su pet godina zahvaljujući preventivnoj akciji "Mir i dobro" zabilježili manji broj stradalih od pirotehnike, a na području Hrvatske lani je ozlijeđeno 25 osoba, od čega dvije na širem splitskom području, rekla je u četvrtaka splitska policija.

Voditelj Odjela prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske Paško Ugrina najavio je početak preventivne akcije "Mir i dobro", koja počinje u petak, 13. prosinca, a završava 8. siječnja. Cilj je zadržavanje povoljnog stanja sigurnosti i sprečavanje zlouporabe pirotehnike uz naglasak na rizične skupine, a to su djeca.

- Akcija je do sada polučila ogroman uspjeh, pa je u našim evidencijama sve manje ozlijeđenih. Policiji ovo nije rutinska akcija, već radimo ozbiljne pripreme. Na našem području smo tijekom prošlogodišnjeg provođenja akcije imali dvije ozlijeđene osobe, kao i tri oštećenja uslijed aktiviranja pirotehničkih sredstava od čega je jedan zabilježen u zoni škole. Smanjen je i broj postupanja policije u odnosu na šverc pirotehnike, a na nacionalnoj razini je prošle godine ukupno ozlijeđeno 25 osoba od čega šestero djece među kojima je petero teško ozljeđeno, kazao je Ugrina.

Naglasio je da su lani prijavili četiri pravne osobe zbog prodaje pirotehnike. Na području PU splitske je zabilježeno i sve manje zlouporaba ilegalnog oružja, odnosno izražavanja slavlja pucanjem iz vatrenog oružja. Lani su građani u tu Policijsku upravu dobrovoljno donijeli devet komada streljiva, četiri komada oružja i jedno eksplozivno sredstvo.

Suradnja žurnih službi i upozoravanja preko medija imaju veliki učinak

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević izvijestio je da su do prije deset godina u prosincu imali povećanje intervencija i do 30 posto, osim ljetnih mjeseci kada su harali požari. "To je dokaz da sve ove akcije i suradnja žurnih službi, te upozoravanja preko medija imaju vrlo veliki učinak. Usporedbe radi sada imamo 15-tak intervencija više, a prije smo ih imali 50 više u prosincu, dodao je Kovačević. Upozorio je građane da preko noći ne ostavljaju uključene svjećice na svojim prozorima ili borovima jer vrlo često mogu izazvati požar.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Leo Luetić naglasio je da se zahvaljujući preventivnoj akciji 'Mir i dobro' svake godine smanjuje broj ozlijeđenih osoba, pogotovo djece. Mogućnost ozljeda je velika, obično je riječ o ozljedama šaka, lica i očiju, a ozljede mogu biti od lakših porezotina, pa do težih kao što su amputacije prstiju ili cijele šake, ozljede oka, pa i gubitak vida.

- Kao slučajni prolaznik bio sam svjedokom kada su djeca petarde ugurala u staklenu bocu i kada je došlo do detonacije komad stakla boce se jednom dječaku zabio u oko. Iako sam mu odmah pružio prvu pomoć i odveo ga u bolnicu nažalost je izgubio oko. Zato želim svima reći da je to vrlo opasno i apeliram na roditelje mlađe djece da im ne dopuštaju korištenje pirotehnike", kazao je Luetić.

U sklopu akcije 'Mir o dobro' u Splitu djelatnici Mobilnog preventivnog centra i nadležnih policijskih postaja, u središtu grada u Ulici Kralja Tomislava svakog dana od 17 sati bit će na raspolaganju građanima za pitanja. Osim Splita Mobilni preventivni centar će biti i u drugim gradovima i općinama gdje se održavaju adventska događanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!