23:30 / 08.12.2020.

Autor: HRT

Lauc odgovorio na optužbe za sukob interesa

-

-

Foto: - / -

Ponosan sam na to da Genos može po konkurentnim cijenama prodavati svoje usluge, kao i svaki drugi uspješni poduzetnik, kaže Lauc.
- Očito moram još jednom ponoviti, jer neki sporo shvaćaju. Tako znanstvenik Gordan Lauc počinje svoj odgovor na prozivanja za sukob interesa koja je danas protiv njega iznio znanstvenik Ivan Đikić. Đikić je u pismu optužio za sukob interesa neke članove Znanstvenog savjeta, među njima Gordana Lauca i Dragana Primorca. Primorac je Đikićeve optužbe u međuvremenu odbacio.

➡️ Štagljar: Veliko poniženje pet kolega iz Znanstvenog savjeta
➡️ Iz Vlade demantiraju da je premijer isključio potpisnike apela
➡️ Zabrinuti znanstvenici i liječnici uputili apel javnosti

➡️ Sve o koronavirusu 

- Genos bi mogao raditi sve te testove (a i prodavati ovlaživače, jer smo imali puno upita za njih), no još na proljeće smo odlučili da ne želimo prodavati bilo što vezano za pandemiju, upravo zato kako se ne bih našao u sukobu interesa u svom javnom djelovanju. Deklarirao sam "mogući sukob interesa" a ne "sukob interesa". Taj MOGUĆI sukob interesa bi se mogao dogoditi da primjerice sada na Savjetu snažno podržim prijedlog kolege Đikića da Hrvatska mora raditi 20,000 testova na dan i onda (kako to ostali laboratoriji u ovom trenutku ne mogu) Genos pripomogne da se to i dogodi. No to se nije dogodilo i ja sada nisam niti u kakvom sukobu interesa, napisao je Lauc.   

- A tvrdnja da Lauc zarađuje na građanima Hrvatske je istinita. Ponosan sam na to da Genos može po vrlo konkurentnim cijenama građanima Hrvatske prodavati svoje usluge, kao i svaki drugi uspješni poduzetnik. Ako su naši klijenti zadovoljni, a mi pri tome još nešto i zaradimo, to je dobra, a ne loša stvar. No preko 90% prodaje Genosa je izvan Hrvatske, tako da Genos zapravo plati nekoliko puta više poreza i doprinosa u Hrvatski državni proračun, nego što zaradi na hrvatskim građanima, zaključuje Lauc u svojoj objavi na Facebooku.

➡️ Primorac: Đikića su za sukob interesa optuživali suradnici 

- Nema niti jednog ozbiljnijeg znanstvenika kojeg on ne proziva. Što se tiče mene, kad ste slobodan čovjek i ne ovisite o nikom - zapravo imate poziciju da ne poslujete s državom. Kad niste na vladinoj plaći i radite na tržištu onda imate mir. Jedino bi volio da kad sve to sazna da se ispriča, odgovorio je Dragan Primorac komentirajući Đikićeve optužbe. Dodao je kako su Ivana Đikića prozvali njegovi najbliži suradnici koji smatraju da svoje aktivnosti temelji na sukobima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!