20:36 / 10.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Laušić: Objavom mailova nije došlo do novih spoznaja

-

-

Foto: - / -

Je li potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić namjerno pogodovala savjetnicima koji su sudjelovali u izradi lex Agrokora? U Temi dana gostovali su novinar Frenki Laušić i politolog Pero Maldini.
Je li potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić namjerno pogodovala savjetnicima koji su sudjelovali u izradi lex Agrokora? Ima li sukoba interesa i treba li postaviti pitanje kaznene odgovornosti? Oporba, ali i koalicijski partneri traže odgovore od Vlade. Premijer Andrej Plenković i dalje daje čvrstu potporu potpredsjednici. U Temi dana gostovali su novinar Frenki Laušić i politolog Pero Maldini.

Laušić je rekao da smo objavljivanjem mailova dobili crno na bijelo potvrdu onoga što smo već znali. Ističe da kad se dobije crno na bijelo potvrda nekih neformalnih prepiski to pojačava dojam neformalnog dogovaranja. Nije suštinski došlo do novih spoznaja, ali se promijenila politička percepcija i to je dovelo do toga da su reagirali i koalicijski partner.

Istaknuo je i da ga čudi što premijer Plenković, prije nego je jučer stao iza ministrice Dalić, nije obavio razgovore s koalicijskim partnerima i u svojoj stranci, napravio zaleđe, ojačao bokove i onda dao podršku.

Laušić ističe da je Martina Dalić trebala formalizirati radnu grupu i s tim ljudima potpisati ugovor o povjerljivosti, jer bi se tako bar formalno zaštitila. 

Politolog Maldini slaže se da se u ovim transkriptima može vidjeti puno neformalne komunikacije, a osnovni fakti su ostali isti. Nema ikakvih novih spoznaja, osobito ne po pitanju toga da bi nešto predstavljalo krimen, jer onda bi reagirao DORH. U najgorem slučaju, prema onome što je do sada izašlo, čini se da bi to mogao biti sukob interesa, ali iz ovog svega ostalog teško je vidjeti da je netko namjerno pogodovao, i da je netko namjerno trebao donijeti jedan čitav zakon da bi neka manja grupa imala nekakvu korist - to mi se čini previše nategnuto.

Na pitanje mogu li koalicijski partneri utjecati na premijera Plenkovića da uskrati potporu Martini Dalić, Maldini kaže da oni to neće napraviti ako ne bude za to razloga - jasno utvrđenih činjenica koje bi se pravno trebale sankcionirati. Bilo bi ishitreno da koalicijski partneri donose bilo kakvu političku odluku, a osobito nekakvu koja bi bila, rekao bi, samoubilačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!