11:13 / 12.10.2020.

Autor: HRT

Laušić: Policajci nisu tu da pozdravljaju premijera

-

-

Foto: - / -

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, izjavio je da nije posebno iznenađen jutrošnjim događajem na Markovu trgu.
Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, izjavio je da nije posebno iznenađen jutrošnjim događajem na Markovu trgu. Smatra da policajci na osiguranju ne smiju biti ondje protokolarno, već da moraju biti u punoj opremi za rješavanje svih incidentnih situacija.

- Ovaj prostor je izuzetno pogodan za štićenje. Čini jednu cjelinu, mikrozonu, koju je lagano braniti s ljudstvom i tehničkom zaštitom koja postoji. Danas sigurnost ovog prostora i štićenih objekata počiva na tjelesnoj zaštiti, a drugi oblici tehničke zaštite počivaju od vrata prema unutra. Kada je ovaj trg uređivan prije nekoliko godina srećom su maknuti automobili jer je time bila veća ugroza, kazao je Laušić.

➡️ Ranjen policajac na Trgu svetog Marka, napadač počinio samoubojstvo

Na pitanje kako se ovo danas moglo dogoditi, Laušić je rekao da je to zato jer sigurnost na ovom području počiva na nekoliko djelatnika, kolega iz uprave za posebne poslove sigurnosti iz Odjela za osiguranje štićenih objekata koji su na vanjskom osiguranju. Oni nemaju potporu tehničkog sustava zaštite. Neki od oblika tehničkog sustava su antivandal prepreke, hidraulični stupovi, kamere za prepoznavanje registarskih oznaka, rekao je.  

- Policajci koji su na osiguranju nisu tu protokolarno. Nisu tu da pozdravljaju ministre i premijera. Policajce u Londonu pred uredom premijera nikad nećete vidjeti da pozdravljaju premijera ili ministra, već su u punom borbenoj opremi. Policajci su tu kao ljudi sigurnosti, a ne protokola, dodao je.

Policajci na osiguranju trebaju biti u punoj opremi za rješavanje najtežih incidentnih situacija. Oni su trenutačno u svakodnevnoj odori, naoružani samo s kratkim oružjem, samo protokolarno stojeći sprečavaju da netko ne uđe tko ne bi tamo trebao doći. Moraju imati balistički prsluk. Osim toga zaštitu treba nadograditi tehničkim segmentom. Pored toga treba i tim za potporu. To bi mogao biti tim od pet ljudi interventne ili specijalne policije koji će u datom trenutku izaći van i pomoći kolegama na vanjskom osiguranju, naglašava Laušić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!