17:24 / 30.09.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Lazibat: Sveučilište ne može i ne želi biti involvirano u izbore za Studentski zbor

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

 Sveučilište u Zagrebu ne može se i ne želi involvirati u izbore za Studentski zbor koji je odgovoran za namjensko trošenje novca u skladu s financijskim planom, ustvrdio je prorektor za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta prof. dr. sc. Tonći Lazibat.

Izbore za Studentski zbor potrebno je provesti po dosadašnjoj propisanoj proceduri, odgovorio je prorektor Lazibat na upit Hine zašto je Studentski zbor zagrebačkoga Sveučilišta zatražio opoziv predsjednika Mihovila Miokovića zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama, iako je Lazibat prethodno za HRT ocijenio da su svi realizirani troškovi u skladu s financijskim planom Studentskoga zbora.

Lazibat je podsjetio da financijski plan trošenja sredstava Studentskoga zbora donosi Skupština Studentskoga zbora, a potvrđuje sveučilišni Senat. Istaknuo je da su za odgovorno i namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovorna tijela Studentskoga zbora, odnosno Skupština, predsjedništvo i predsjednik.

Stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu odgovorne su pak da se poslovni računovodstveni procesi odvijaju transparentno i u skladu s zakonskim propisima i aktima, ocijenio je Lazibat.

"Slučaj" Mioković

Pred Studentskim zborom zagrebačkoga Sveučilišta su izbori za novo studentsko vodstvo, a propitivanje medija kako se troši novac Studentskoga zbor pokrenuo je upravo Mioković kada je u ponedjeljak na svom facebook profilu, u sklopu najave kandidature za reizbor za predsjednika Studentskoga zbora, objavio sve fakture koje je potpisao u svom mandatu, kako bi njegov rad bio transparentan.

Međutim, mediji su proučivši račune zaključili kako je 700.000 kuna Mioković potrošio na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. Mioković je pak, u razgovoru s medijima poručio da stoji iza svojih odluka.

Nakon toga je u srijedu zagrebački Studentski zbor na svom facebook profilu objavio da Mioković treba odstupiti s mjesta predsjednika i povući kandidaturu za idući mandat, a Skupštini Studentskoga zbora uputili su prijedlog za njegovim opozivom zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama.

Studentski zbor je ustvrdio kako je Skupština odobrila jedino financiranje audio-vizualne opreme i nije potvrdila ni jednu drugu stavku, a sporne stavke također nisu bile uvrštene u financijski plan niti u prenamjenu proračuna izglasanu na sjednici Skupštine 14. travnja 2021. godine.

- Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću, ali ne zbog nezainteresiranosti već zbog predsjednikove oholosti da djeluje sam, neupitno je i potpuno opravdano narušen ugled studentskih predstavnika, poručili su iz Studentskoga zbora.

O Miokovću, koji je član HDZ-a, oglasila se u srijedu i Mladež HDZ-a priopćenjem da HDZ nema nikakvih veza s njegovim postupcima, odlukama ni financijskim poslovanjem Studentskoga zbora, te najavila pokretanje stegovnoga postupka protiv Miokovića.

Nedugo zatim Mioković je u srijedu podnio zahtjev za ispisom iz članstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jer, kako je potvrdio Hini glasnogovornik HDZ-a, ne želi biti dodatni teret stranci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!