Lažni direktor oštetio valpovačku tvrtku za više od 30 tisuća eura

18.01.2023.

11:24

Autor: T.V./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: TheDigitalWay / Pixabay

Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim prevarantom koji je, lažno se e-mailom predstavljajući kao direktor, tvrtku iz Valpova oštetio za više od 30 tisuća eura.

Policija je u srijedu objavila kako je nepoznata osoba poslala elektronsku poštu djelatnici tvrtke iz Valpova, kojoj se lažno predstavljao kao direktor te od nje tražila uplatu više od 31 tisuće eura na račun inozemnog poduzeća.

Djelatnica je taj novac uplatila, ali i ubrzo shvatila kako je prevarena, zbog čega su iz njene tvrtke nepoznatog počinitelja kazneno prijavili zbog prijevare, dok iz policije najavljuju daljnji rad na otkrivanju prevaranta.

Iz policije upozoravaju kako je upravo tzv. direktorska prijevara među sedam najčešćih financijskih online prijevara, u kojoj se varalice pretvaraju da su šefovi ili nadređeni te prijevarom navode žrtve da uplate novčani iznos na lažni račun, ili da neovlašteno doznačuju novce s poslovnog računa.

Također, pretvaraju se i da su klijenti ili dobavljači te navode žrtve da plate buduće račune na drugi bankovni račun, ili šalju lažne poruke e-pošte kojima žrtve prijevare pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Direktorska prijevara i u Poreču 'teška' više desetaka tisuća eura

I istarska Policijska uprava je kao upozorenje te primjer navela slučaj tvrtke iz Poreča, čiji su djelatnici nasjeli na direktorsku prijevaru, kojom je tvrtka ostala bez više desetaka tisuća eura.

Neznanac im se u prvih desetak dana ove godine u tri navrata mailom lažno predstavljao kao odgovorna osoba tvrtke, naloživši računovodstvu uplatu novčanih sredstava na račune triju tvrtki.

Nakon provjere računa utvrđeno je kako nalozi za isplatu nisu poslani s originalne e-mail adrese odgovorne osobe, te da je na štetu tvrtke počinjeno kazneno djelo prijevare.

Iz policije stoga upozoravaju na prijevare s računima (BEC Business Email Compromise), pri čemu se prevaranti predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!