Lažni odvjetnik prevario 22 osobe tražeći posudbu novca za taksi

27.06.2023.

12:50

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija - policija

Ilustracija - policija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Zagrebačka policija prijavila je 39-godišnjaka koji se sumnjiči da je, predstavljajući se lažno kao odvjetnik, prevario 22 osobe tražeći od njih da mu posude novac za taksi.

Policija je izvijestila da je 39-godišnjak, od studenoga 2022. do lipnja ove godine, počinio pet kaznenih djela prijevara te dva produljena kaznena djela prijevare na štetu 22 osoba.

Policija sumnja da je 39-godišnjak na području Zagreba prilazio građanima i lažno im se predstavljao kao odvjetnik ili zaposlenik tvrtke te ih lažnim prikazivanjem činjenica dovodio u zabludu kako su mu u automobilu ili uredu ostali zaključani ključevi i osobne stvari, nakon čega je od njih tražio novčanu pomoć kako bi taksijem otišao do stana po rezervni ključ.

Nakon što bi oštećeni povjerovali u lažnu priču 39-godišnjaka, dali bi mu novčane iznose do čak 200 eura, nakon čega ih je održavao u zabludi kako će ih po povratku do vozila ili ureda nazvati i vratiti novac koji su mu dali, a što naposljetku nije učinio, već je na štetu 22 osobe pribavio sebi protupravnu imovinsku korist od 2330 eura.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, 39-godišnjak je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavljeno posebno izvješće.

Zagrebačka policija ističe kako nastavlja poduzimati mjere i radnje zbog postojanja sumnje da je 39-godišnjak počinio ista kaznena djela na štetu većeg broja građana, a da oštećenici prijevare nisu prijavili policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!