Lažni policajac prevario 72-godišnjakinju, policija upozorava građane

10.02.2022.

11:08

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Miranda Cikotic / PIXSELL

Lažno se predstavljajući kao policajac 44-godišnjak je u Biogradu, po uobičajenom 'modelu' da je zbog istrage dužan podići i provjeriti njen novac s bankovnog računa, 72-godišnjakinju prevario i uzeo joj veći novčani iznos, a kako se nalazi izvan državnih granica, za njim je raspisana potraga.

Iz zadarske policije u četvrtak su priopćili da su proveli kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom zbog kaznenog djela prijevare, a s obzirom je trenutno nedostupan policiji, za njim je raspisana potraga.


Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni 2. veljače s mobitela nazvao oštećenu lažno joj se predstavljajući kao policajac koji radi provjere treba podići novac s njezina računa.


Rekao joj je da podignuti novac treba predati ovlaštenoj osobi koja će sljedećeg dana u civilu doći na njenu kućnu adresu, a da će joj novac biti vraćen nakon dovršene istrage.


Ne sumnjajući u istinitost njegovih navoda, 72-godišnjakinja je povjerovala u tu priču te u banci podigla svoju ušteđevinu i veći novčani iznos predala nepoznatom muškarcu kojega je ovaj prevarant angažirao da preuzme kuvertu i dostavi mu je, ne navodeći o kojoj se vrsti pošiljke radi.


U policiji sumnjaju da taj 44-godišnjak ovakve oblike prijevara čini dok se nalazi van hrvatskih granica, odakle putem telefona poziva svoje potencijalne žrtve i organizira druge osobe kako bi mu dostavile novac.


U policiji ovaj novi slučaj prijevare koriste kako bi opetovano građanima skrenuli pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke te u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.


- Posebno napominjemo kako telefonske pozive u kojima osobe traže podatke vaših bankovnih računa, novčanih transakcija ili traže da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja, ne upućuje policija, već se radi o osobama-prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici, a sve u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi, ističu iz PU zadarske.


Građane savjetuju da budu oprezni i sumnjičavi te ih kontaktiraju nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva, kako bi provjerili sumnjive osobne ili telefonske zahtjeve nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao one službene.


Posebnu molbu uputili su osobama koje brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara, s obzirom na to da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!