14:31 / 21.06.2018.

Autor: I.M./Hina

Lažnim računima za umjetna gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Uskok je pokrenuo istragu protiv devetorice Hrvata, a za petoricu zatražio određivanje istražnog zatvora.
Devetero hrvatskih državljana prijavljeno je da su uz pomoć slovenske državljanke, kao članovi zločinačke organizacije, temeljem lažnih računa za kupoprodaju umjetnog gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna, izvijestila je policija nakon akcije koju su proveli sa slovenskim kolegama, Poreznom upravom i Uskokom.

Uskok je zatim pokrenuo istragu protiv devetorice Hrvata, a za petoricu zatražio određivanje istražnog zatvora.

Istražitelji sumnjaju da je prvoosumnjičeni (1967.) kao stvarni voditelj četiriju tvrtki od početka 2016. do travnja ove godine, u Hrvatskoj i Sloveniji "povezao u zajedničko djelovanje preostalih devet" odgovornih osoba tvrtki "čiji je prvoosumnjičeni stvarni voditelj te odgovorne osobe dvaju slovenskih trgovačkih društava". Sve kako bi zaradili izdavanjem lažnih računa i popratne dokumentacije kojom su fiktivno prikazali da su umjetna gnojiva izvezena iz Hrvatske u Sloveniju, a zatim ponovno unesena u Hrvatsku.

Pri tome su se u Republici Hrvatskoj koristili fiktivnim računima u svrhu ostvarenja prava na povrat poreza na dodanu vrijednost i smanjenja poreznih obveza te su na takav način oštetili državni proračun Republike Hrvatske. U stvarnosti dio kupljenog umjetnog gnojiva nije isporučen slovenskom trgovačkom društvu, već je ostajao u Hrvatskoj kod primatelja robe koji je posjedovao ulazne račune više trgovačkih društava iz Slovenije i Hrvatske, izvijestio je MUP.

Ulazni računi prikazani su u poslovnim knjigama i poreznim evidencijama netočno, umanjeno i na bazi nevjerodostojne dokumentacije jer su osumnjičeni preko četiri tvrtke umanjivali vrijednost PDV-a.

To su činili uvećavanjem pretporeza za transakcije po ulaznim računima, a u prijavama poreza na dodanu vrijednost odbijali su pretporez po računima za isporuku robe koja se nije dogodila i po računima društava, koja u svojim poreznim prijavama ne obračunavaju cjelokupan porez na dodanu vrijednost ili ne predaju porezne prijave.

Od tako naplaćenih računa za robu, koja je putem prijevozničkih društava i obrta dopremljena kupcu, osumnjičeni su dio prosljeđivali kao plaćanje drugim društvima, a dio podizali u gotovini preko bankovnih kartica s isplatom u poslovnici, a dio je podignut i u povezanim društvima kao gotovina. Slijedom toga porez na dodanu vrijednost koji su naplatili od kupaca nisu proslijedili u državni proračun, već su međusobno podijelili i zadržali za vlastitu korist, izvijestio je MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!