Lažno se izdaju za pomoć na cesti

08.07.2021.

16:47

Autor: HRT/Hina/J.L.

Zagrebačka obilaznica

Zagrebačka obilaznica

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U Hrvatskom autoklubu upoznati smo s nekim od elemenata navedenih u tekstu, koji su godinama prisutni i na koje smo upozoravali naše članove i nadležne institucije i trgovačka društva, priopćeno je iz HAK-a za portal HRT-a. Naime, Opći njemački automobilski klub (ADAC) u četvrtak upozorava na prevarante na cestama u Hrvatskoj i drugim dijelovima jugoistočne Europe, koji se lažno izdaju za pomoć na cesti.

"Nažalost, u nekoliko županija u Hrvatskoj, odnosno na dijelovima ili dionicama pojedinih autocesta djeluju lokalni „poduzetnici“ koji zlorabe žutu boju žurne službe pomoći na cesti i zavaravaju vozače u nevolji, osobito strance. Srećom, u velikoj većini županija i na većini cesta situacija je potpuno drugačija. Hrvatski autoklub jamči kvalitetu svojih usluga i drži visoke standarde sustavnim ulaganjima u svoja vozila, opremu i edukaciju svojih mehaničara, koji su odjeveni u službene odore Hrvatskog autokluba i označeni našim logotipom. Preporučujemo svim vozačima, osobito turistima, koji se susretnu s ovakvim postupanjem da o njemu odmah obavijeste policiju", poručuju iz HAK-a.


ADAC je objavio da su prevaranti, osim u Mađarskoj i Srbiji, sada pojačano na djelu i u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Koriste vozila koja su vrlo slična vozilima klubova za pomoć na cesti i koji natpisima sugeriraju da rade po nalogu ADAC-a, a i navodni mehaničari često su odjeveni u kombinezone s ADAC-ovom oznakom. Prevaranti često na samim autocestama vrebaju automobile s kvarom i pritom čak specijalnim uređajima ometaju mobilno telefoniranje kako vozači pokvarenog vozila ne bi mogli nazvati pravu pomoć na cesti, navodi ADAC.

ADAC upozorava svoje članove da partneri ovog automobilskog kluba u inozemstvu nikada na licu mjesta neće tražiti naplatu usluge, nego se ona obračunava preko samog ADAC-a.

Isto tako se, u slučaju većeg kvara, popravak vrši u radionicama koje su provjerene i koje su s ADAC-om sklopile ugovor.

Lažna pomoć na cesti vozilo često otpremi u radionicu koja za uslugu naplati znatno veći iznos od uobičajenog.

Njemački automobilski klub svojim članovima preporučuje da svoje vozilo nikad noću na odmorištima ne ostavljaju bez nadzora, jer su zabilježeni slučajevi u kojima su tijekom noći automobili manipulirani da bi nakon toga isti manipulatori pojavili kao pomoć na cesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!