12:22 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Lažno tvrdio da ima bombu u autobusu

Foto: Christoph Reichwein/DPA/PIXSELL

Foto: Christoph Reichwein/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tijekom prekida prometa osobni automobili bili su preusmjeravani na granični prijelaz Sečovlje te Plovanija s hrvatske strane, a za teretna vozila nije bilo obilaska.
Mlađi muškarac s područja Poreča zbog čije je prtljage u autobusu na redovnoj liniji Pula-Trst-Ljubljana jutros skoro tri sata bio zatvoren granični prijelaz Plovanija/Dragonja i dalje je pod sumnjom slovenske policije da je htio počiniti kazneno djelo, potvrdili  na konferenciji za novinare na policijskoj postaji u Kopru. 

Slovenska policija navela je da je u autobusu koji je na granični prijelaz došao u 7.45 prilikom redovne kontrole pod sjedalom na kojemu je sjedio 22-godišnji hrvatski državljanin uočen sakriveni crni remen koji je policiji bio sumnjiv. Iako se sumnjalo da se radi o eksplozivnoj napravi jer je na njega bilo vezano desetak svežnjića valjkastog oblika, oblijepljenih žicom i crnim selotejpom, pokazalo se da nije riječ o opasnoj napravi jer je utvrđeno da su valjkasti predmeti bili zapravo prazne limenke od piva, pa je nakon toga blokada prometa obustavljena.

Vođa koparskih kriminalista Dean Jurič kazao je da je osumnjičeni zadržan zbog daljnjeg ispitivanja, odnosno sumnje za kazneno djelo nedopuštene proizvodnje i prometa oružjem ili eksplozivom, te da se nije odupirao privođenju i da je u postupku surađivao s policijom. Dodatnim pregledom njegove prtljage nađen je kod njega i metalni nož i neki drugi predmeti i još je zadržan u Kopru.

Budući da je kriminalistička istraga još u tijeku, slovenska policija ne otkriva dodatne detalje, ali želi utvrditi motiv i cilj mladićeva putovanja.

Slovenski mediji prenose da je sumnja vezana za proizvodnju ili promet oružja u međuvremenu prekvalificirana u manje opasno kazneno djelo zloporabe signala za pomoć i opasnost, drugim riječima vjerojatno za to da je svojim potezom želio namjerno izazvati paniku. Policija navodno ne isključuje niti mogućnost da je ono što je kod njega bilo pronađeno možda ipak bio pripremni materijal za izradu neke eksplozivne naprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!