Le Drian: Pariz razumije želju Hrvatske za ulaskom u Schengen

14.01.2021.

10:45

Autor: HRT/D.M./T.V./Hina

default error photo
Francuska je Hrvatskoj odmah nakon potresa poslala 240 šatora s opremom, a na putu je i šest stambenih kontejnera.
Hrvatska želi ući u šengensku zonu i mi je razumijemo, rekao je francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u četvrtak nakon razgovora s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na Zrinjevcu istaknuvši da njegova zemlja stoji uz Hrvatsku pogođenu razornim potresom. - Zahvaljujemo Francuskoj na stalnoj potpori pristupanju Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare. Uz ulazak u eurozonu te ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja ljudi i roba, OECD je jedan od tri vanjskopolitička prioriteta Hrvatske, podsjetio je.

Borbeni avioni Rafale i Schengen

- Hrvatska želi ući u šengensku zonu i mi je razumijemo, rekao je Le Drian. Za to je potrebna suglasnost svih članica, a potrebno je i zadovoljiti tehničke uvjete, podsjetio je Le Drian te naglasio: "Moram pohvaliti Hrvatsku za sve napore koje je poduzela kako bi zadovoljila tehničke uvjete".

Na novinarsko pitanje može li Francuska jače lobirati za hrvatski ulazak u šengensku zonu u zamjenu za eventualni hrvatski odabir Rafalea, Le Drian je odbacio takvu tezu nazvavši je "doista vrlo hrabrom poveznicom".

- Zamislili ste da bismo mogli pomisliti na razmjenu Rafale za Schengen, no u odnosima to uopće ne ide tako. Danas postoje dodatna dva elementa za šengenski prostor i  Francuska želi, a u tome nije jedina, temeljitu reformu, a to su upravljanje Schengenom i stalno ocjenjivanje ispunjavaju li zemlje članice kriterije za šengenski prostor, objasnio je francuski šef diplomacije.

Hrvatska će imati najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije od 1150 km i njezin posao tehničke pripreme (za Schengen) nije završen, rekao je. 

- Hrvatska ulaže "iznimne napore" kako bi onemogućila nezakonite prijelaze granice i krijumčarenja migranata, rekao je Grlić Radman. Dodao je da Hrvatska podržava predloženi Pakt o azilu i migracijama. 

S druge strane Hrvatska želi ojačati svoje vojne zračne snage, kazao je Le Drian i naglasio da takvu odluku zemlja donosi samostalno. Koje će zrakoplove kupiti to je njezin suveren odabir, rekao je ministar Francuske koja je svoje borbene zrakoplove ponudila Hrvatskoj natječući se s Izraelom, Švedskom, Sjedinjenim Državama.

- Naravno, ja bih volio da odabere Rafale i tu nema nikakve dvosmislenosti, dodao je Le Drian koji je bio ministar obrane.

Sadašnja ministrica obrane Florence Parly posjetila je Zagreb 23. studenoga te izrazila nadu da će uskoro znati odluku Hrvatske na ponudu za kupnju 12 francuskih rabljenih borbenih zrakoplova Rafale.

Hrvatska želi postati članica EUROMED-a

Le Drian je ponovio da njegova zemlja stoji uz Hrvatsku u vrijeme katastrofe razornog potresa koji je pogodio Petrinju te je dodao da se upravo doprema šest kontejnera za smještaj obitelji koji su dodatna pomoć uz više stotina šatora koje je Francuska već isporučila razorenoj Baniji.

- Solidarnost je u samom temelju Europske unije,  a to je vidljivo kako u ovom potresu tako i u pandemiji covida-19, rekao je ministar koji je tijekom jutra obišao potresom razoren grad Petrinju. Dvije zemlje povezuje i Mediteran, ne samo zemljopisno već i kulturno te mentalitetom, rekao je Grlić Radman.

Najavio je da se Hrvatska želi pridružiti inicijativi EUROMED7, savezu južnoeuropskih članica EU-a koji čine Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španjolska.

- Zahvaljujući geografiji Hrvatska je most između zapada Europe i njezina istoka i juga, poručio je nadalje Le Drian koji je s domaćinom razgovarao i o podršci zemljama jugoistočne Europe koje teže članstvu u EU.

Razgovarali smo i o novoj metodologiji u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji, rekao je Le Drian.

Zadovoljan je snažnom razmjenom suradnje u mnogim područjima, a jedna od njih je i kulturna. U tom je smislu najavio da će se 21. veljače obilježiti stogodišnja Francuskog instituta, koji djeluje i u Zagrebu.

Plenković Le Drianu zahvalio na francuskoj pomoći nakon potresa Zagreb i Pariz imaju kvalitetne odnose utemeljene na strateškom partnerstvu i Hrvatska je zahvalna na francuskoj pomoći potresom pogođenom području, priopćeno je nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i šefa diplomacije Jeana-Yvesa Le Driana.

Razgovor premijera Plenkovića i ministra Le Driana potvrdio je kvalitetne odnose Hrvatske i Francuske utemeljene na strateškom partnerstvu, navodi se u priopćenju iz ureda premijera. Plenković je francuskome gostu naglasio usmjerenost Hrvatske na postizanje dva strateška cilja, ulaska u europodručje i Schengenski prostor, pri čemu Hrvatska računa na potporu Francuske, dodaje se u priopćenju iz Banskih dvora.

Na konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, ministrom Gordanom Grlićem Radmanom, Le Drian je rekao da Pariz  razumije želju Hrvatske da uđe u šengensku zonu i pohvalio je napore Hrvatske poduzete da zadovolji tehničke uvjete.

U razgovoru Plenkovića i Le Driana razmijenjena su mišljenja o aktualnim europskim i vanjskopolitičkim temama, s posebnim naglaskom na pandemiju covida-19, cjepivo i gospodarski oporavak, priopćeno je. Premijer je zahvalio Parizu na pomoći potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Predsjednik Milanović primio francuskog šefa diplomacije

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves Le Driana koji je u četvrtak boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćeno je s Pantovčaka.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske odlični su, ocijenili su na sastanku prema priopćenju iz Ureda predsjednika. Nadalje, razgovaralo se i o važnosti suradnje unutar Europske unije, prije svega u kontekstu borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 i nastavka procesa cijepljenja.

Tema razgovora predsjednika Milanovića i ministra Le Driana bila je i dosadašnja provedba Daytonskog sporazuma, navodi se u priopćenju. Pritom je Milanović ukazao na potrebu i važnost osiguranja pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, dodaje se u tekstu priopćenja.

Stanje u susjednoj BiH bilo je i tema razgovora ministra Le Driana s njegovim domaćinom, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom koji je francuskom kolegi argumentirao nužnost izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Francuski šef diplomacije posjet Hrvatskoj počeo u Petrinji

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u Petrinji je rekao da svoj ranije dogovoreni posjet Hrvatskoj nije mogao započeti bez posjeta potresom pogođenoj Baniji.

- Bilo je nezamislivo da se sastanemo u Hrvatskoj bez posjeta Petrinji - rekao je Le Drian u petrinjskoj vojarni na početku službenog posjeta.

- Htio sam započeti ovo putovanje posjetom Petrinji i regiji da iskažem svoje suosjećanje i pokažem koliko smo u Francuskoj pogođeni time što se dogodilo ovdašnjem stanovništvu - kazao je francuski šef diplomacije i dodao da izražava solidarnost i sa spasiteljima koji rade izvrstan posao.

➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ Novi potres od 3,2 prema Richteru zatresao Banovinu

Le Drian je rekao i kako se Francuzi sjećaju hrvatske podrške dok je gorjela pariška crkva Notre-Dame. Francuska je Hrvatskoj odmah nakon potresa poslala 240 šatora s opremom, a na putu je i šest stambenih kontejnera.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio je francuskom kolegi na dolasku, tjedan dana nakon što je potresom pogođena područja posjetio i mađarski ministar Peter Szijjarto.

- Zahvaljujem vam na potpori, financijskoj, materijalnoj, ali prije svega psihološkoj. Ovim izrazom solidarnosti pokazujete da građani Hrvatske i Banovine nisu sami - kazao je hrvatski ministar.

Le Drian, bivši ministar obrane u vladi socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, potom je obišao petrinjsku vojarnu i razoreno središte grada u pratnji svojih domaćina.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović Le Drianu je rekao kako je u Petrinji obitavala i Napoleonova vojska koja je ostavila trag na taj grad.

- Nisam očekivao da ću tu naići na Napoleona - rekao je francuski ministar, a potom je s vodstvom posjetio i velelisnu lipu posađenu 1809., u vrijeme Ilirskih pokrajina.

Dumbović je ministru rekao i kako bi svaka od preostalih država članica Europske unije trebala obnoviti po jedan objekt u gradu.

- Bilo bi lijepo tu vidjeti francusku zastavu - dodao je petrinjski gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!