19:54 / 06.01.2020.

Autor: T.V./IMS/HRT

Leinert Novosel: Čini mi se da je predsjednici u izbornoj noći pao kamen sa srca

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je odlučila - sljedećih pet godina na Pantovčaku će biti Zoran Milanović. U Temi dana izbore su komentirali gosti - prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel i prof. dr. sc. Pero Maldini.
Hrvatska je odlučila - sljedećih pet godina na Pantovčaku će biti Zoran Milanović. Pobjedu je proslavio u prepunoj zagrebačkoj Tvornici kulture. Na pozornicu se popeo sa suprugom te u govoru poručio da će idućih 5 godina na Pantovčaku biti isti kakav je bio i u kampanji te da će biti predsjednik svih građana.

U Temi dana izbore su komentirali gosti - prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel i prof. dr. sc. Pero Maldini.

Čestitke Milanoviću iz inozemstva
●  Pobjednički govor Zorana Milanovića
●  Grabar-Kitarović: Želim uspjeh Milanoviću, to je u interesu Hrvatske 
●  Plenković o budućem odnosu s Milanovićem

Smiljana Leinert Novosel  kaže kako je izabrani predsjednik Zoran Milanović od samoga početka najavio novi tip komunikacije, novi tip suradnje, otvorenost i razumijevanje za one druge.

- Ali isto tako stavio je jasne ograde unutar kojih se kani kretati. Dakle radit će sve u duhu zakona, u duhu onoga što omogućuju ovlasti predsjednika ali će nastojati biti otvoren za sve oblike dobre suradnje. Što će prvo raditi? Vjerojatno se upoznati s osobljem, izabrati neke nove ljude, organizirati prijenos i započeti, nadamo se, jedan konstruktivan dijalog s Vladom. Jer s premijerom on mora razgovarati, naglasila je.

Pero Maldini smatra da će Milanoviću najveći izazov biti upravo ono što jesu ingerencije predsjednika Republike - vanjska politika, obrana i sigurnost.

- Odmah, poglavito u prvih 6 mjeseci kada Hrvatska predsjeda EU-om, kohabitacija s premijerom će biti na kušnji. I s druge strane on će sam biti na kušnji obzirom na obećanja da će se strogo držati slova i duha Ustava. Odmah će se vidjeti na koji će naći koristiti ingerencije predsjednika koje mu Ustav daje kako bi usmjeravao, stabilizirao i poticao ono što Hrvatska tijekom svog predsjedanja ima zadaću promicati, odnosno kako će promicati hrvatske nacionalne interese. S druge strane, vidjet će se kako će djelovati u okviru sigurnosti i obrane u odnosu na ono što je u kampanji govorio, a tu smo vidjeli neka neslaganja s Kolindom Grabar-Kitarović koja je bila kandidatkinja HDZ-a i koja se zalagala za isto što i premijer Andrej Plenković. Dakle taj će odnos odmah biti na kušnji, poručio je.

Leinert Novosel kaže da joj se od samog početka kampanje čini da je Kolinda Grabar-Kitarović bila pod velikim pritiskom, puno drugačijim nego prije pet godina.

- Da je sve što se zbivalo pokazivalo da joj nestaje motivacije koju je imala nekad, da odrađuje to zato što mora više nego što želi. Meni se čini da je njoj u izbornoj noći zaista pao kamen sa srca. Ona je održala jedan vrlo relaksirajući, dobronamjerni, konstruktivni govor koji može dobiti vrlo visoke ocjene. Ali točno, čini se da ona ima neke druge planove i da taj pritisak više nije željela trpjeti, rekla je.

- Ono što smo čuli od još uvijek aktualne predsjednice je da će nastaviti raditi na svojoj doktorskoj disertaciji. Ako je suditi po tome to bi ju moglo kvalificirati za rad u nekoj akademskoj instituciji bilo u zemlji, bilo u inozemstvu. Druga mogućnost je da će se možda naći u nekim međunarodnim institucijama jer ima veliko iskustvo na tom području. Hoće li to biti NATO ili neka od niša unutar europskih institucija, tek ćemo vidjeti, smatra Maldini dodavši da mu se čini da bi joj bilo puno mudrije izbjeći pretenzije na domaće političke pozicije.

I Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović su sinoć pokazali da poštuju protivnike.

- Sinoć je dominiralo razumijevanje i svoje pozicije i one druge. Dakle, nemojmo raditi ono što ne želimo da drugi rade nama. U kampanji su imali posve različite pozicije - Milanović je bio izazivač, a Grabar-Kitarović je branila poziciju na kojoj se nalazi. Naravno da su se različita sredstva komunikacije koristila posebno u sučeljavanjima pa je pored znanja o pojedinim pitanje do izražaja došao i način na koji se netko bori, objašnjava prof. Leinert Novosel dodavši da je uvjerena kako su osobnosti kandidata na kraju prevagnule u izborima birača. 

Maldini kaže kako predsjednik i premijer mogu imati uspješnu ili neuspješnu suradnju ovisno o političkim prioritetima koje će si postaviti.

- Premijer Plenković ima sada dvostruki problem - da izdrži na poziciji premijera te da pripremi predstojeće unutarstranačke izbore kako  bi se pripremili za parlamentarne izbore računajući na potvrdu svoje pozicije. Njemu će ta tvrda kohabitacija u unutarstranačkim odnosima zapravo dobro doći kako bi gradio sebi čvršću poziciju i da bi osigurao kontinuitet na obje predsjedničke pozicije. S druge strane predsjednik Milanović će imati situaciju da će se morati držati slova i duha Ustava što je najavljivao u kampanji, da neće smjeti strančariti. U tom smislu, ako će se obojica držati svojih ingerencija, onda bi to mogla biti uspješna kohabitacija, naročito ako će zajednički definirati što je nacionalni interes, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!