Leinert Novosel: Možemo uvijek testira s kime može; Maldini: SDP je oslabljen kao rijetko kada

03.03.2023.

19:44

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Smiljana Leinert Novosel i Pero Maldini

Smiljana Leinert Novosel i Pero Maldini

Foto: HTV / HRT

O aktualnoj političkoj situaciji u Dnevniku HTV-a govorili su profesorica Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i politolog Pero Maldini.

Gradonačelnici Zagreba i Splita, Tomašević i Puljak, najavili su pokretanje inicijative četiriju velikih gradova, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka - koje vode Možemo, Centar, SDP i HDZ. Ta bi se inicijativa bavila njihovim zajedničkim problemima i rješenjima. 

Smiljana Leinert Novosel rekla je kako se cijeli susret u Splitu zbivao pod nazivom - od lokalne do nacionalne politike.


- Pravi trenutak koji ih povezuje, bio je prilika razgovarati o lokalnim problemima. Nalaze se na čelu velikih gradova opterećenih brojnim problemima. Nije Puljak razgovarao samo s Tomaševićem, već i s drugim gradonačelnicima. To aktivno rade, i to je svakako dobro. U toj razmjeni iskustava može se puno toga dogovoriti i postići, ali to je i testiranje za postojeću moguću koaliciju koja je će se dogovarati kroz neko vrijeme. Čini mi se da su ideološki slični. Možemo uvijek testira s kime može. Ako je s SDP-om postigao dogovore, sad je potrebno privući još nekoga, tipa Centar, koji bi se mogao priključiti toj grupaciji, rekla je.

Dotaknula se i problema s vodom u Zagrebu u mandatu Tomislava Tomaševića te rekla kako se takve stvari događaju već kroz nekoliko projekata koji su najavljeni, krenuli, a poslije su nakon brojnih teškoća uspjeli zaživjeti.

- Kao da su projekti nedovoljno pripremljeni, javnost nedovoljno informirana i onda se događaju problemi, dodala je. 

Maldini: SDP zbog nekadašnje veličine pokušava biti dominantan


Pero Maldini
je naglasio kako je SDP oslabljen kao rijetko kada.


- Možemo se u 2-3 posto približio SDP-u što se tiče rejtinga. Iz zagrebačke suradnje, ta će suradnja biti s "figom u džepu", u najbolju ruku. SDP zbog nekadašnje veličine pokušava biti dominantan jer Grbin autoritarno vodi stranku i pokušava taj stil nametnuti budućoj koaliciji. To svakako nije prihvatljivo za bilo kojeg partnera, rekao je.


Leinert Novosel: Problem za SDP je kako sačuvati dosadašnje birače


Leinert Novosel je rekla da kako vrijeme prolazi, šanse SDP-a opadaju, umjesto da rastu.


- Zato je bilo logično povezivanje s Možemo i širenje bazena s kojim mogu surađivati. Osobni imidž šefa stranke je takav da ne jamči nikakvu značajnu lidersku poziciju ili mogućnost da privuče mnoge druge birače. Problem za SDP je kako sačuvati dosadašnje birače. Zadnji je trenutak da krenu s nekim komunikacijskim tečajevima kako bi mogli poslati poruku ljudima da im vjeruju i zadrže ono biračko tijelo koje su imali, rekla je.


"Problem desnice se vuče dugi niz godina"


Maldini je komentirao glasovanje u Saboru o povjerenju premijeru Plenkoviću za koje kaže kako je pokazalo strukturu oporbe i desnice.


- Prilično su heterogeni unutar oporbe i desnice. Imamo problem desnice koji se vuče dugi niz godina. Imaju problem taština njihovih vođa koji se teško mogu dogovoriti između sebe i unutar svojih stranaka. Teško da mogu ponuditi u programskom smislu, osim u ideološkim prepucavanjima. Kadrovski bazen im je relativno potkapacitiran. To nije od jučer, i to već duže vrijeme stranke desnice vuku. To supstituiraju glasnom populističkom, uglavnom ideološkom raspravom, protivno vlasti, neovisno o kojoj temi je riječ. Čini se da im iz tih razloga šanse nisu velike, da bi se mmogli formirati kao velik kompaktan blok, rekao je.

Smiljana Leinert Novosel komentirala je i situaciju oko pozicije Andreja Plenkovića o kojoj se ovih dana raspravljalo u Saboru, za koju kaže kako je čvrsta i jasna.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!