08:59 / 15.07.2019.

Autor: A.M./HRT

Leinert Novosel: Rekonstrukcija - priprema za predstojeće izbore

-

-

Foto: - / -

Gosti su komentirali sljedeće; je li premijer Plenković zapravo prisiljen na širu rekonstrukciju Vlade. Prognoze na sazivanje izvanredne sjednice Sabora do kraja tjedna kako bi se potvrdili ministri te koliko će ministara biti promjenjeno odnosno tko mora otići?
Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel i politolog Darko Petričić u HRT-ovom Studiju 4 govorili su o rekonstrukciji Vlade RH te je li premijer Andrej Plenković prisiljen na širu rekonstrukciju.

- Mislim da je premijer Plenković shvatio da neke stvari ne idu najbolje i da je sad zadnji trenutak ako želi napraviti neke inovacije. Ja ovu rekonstrukciju promatram kao pripremu za nadolazeće izbore, rekla je Leinert Novosel.

- Postavlja se pitanje kakav je to znak da se to odvija baš ljeti kad nikoga nema i kad se obično kaže da se ljeti izvode stvari koje baš i nisu popularne pa da prođu što diskretnije, zaključila je komunikologinja.

Petričić je izjavio da se Plenković odlučio na "kozmetičke promjene koje bi možda mogle pomoći njegovom imidžu i boljoj poziciji na predstojećim izborima". 

- Hrvatska Vlada ima 20 ministarstava, a najmanje 10-ak ministara zrelo je za promjenu - što zbog korupcija što zbog nesposobnosti, izjavio je Petričić. Dodao je da se Plenković odlučio na promjenu ministara "zbog pritiska medija i javnosti, a manje zbog utjecaja u Saboru ili zbog pritisaka opozicije".

Govoreći o eventualnom smanjivanju broja ministarstava rekao je da je problem u tome "što morate svoje koalicijske partnere uhljebiti i dati im nekakve odgovarajuće pozicije i uloge u politici".

- Ako bi došlo do racionalizacije Vlade i novih preslagivanja i preslagivanja unutar koalicijskih partnera možda bi moglo doći do smanjenja ministarstava, kaže Petričić.

Leinert Novosel smatra da se stječe dojam da su javnost i HNS izvršili pritisak na Vladu da krene s "raščišćavanjem i uklanjanjem ministara".

- S druge strane i unutar samog HNS-a postoji puno previranja. S jedne strane dio stranke očito želi ostati lojalan partner HDZ-u smatrajući da su oni podnijeli žrtvu u ime stabilnosti. Drugi dio stranke želi izgraditi drugačiji profil stranke kojoj se može vjerovati, rekla je Novosel.

Petričić je rekao kako se nada da je HNS-u proradila savjest, da će vjerojatno preispitati svoju ulogu u ovoj koalicij, ali da tada na "scenu dolaze drugi igrači".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!